7 coses que pots fer per generar menys residus

Consells evitar residus
Una ampolla de plàstic que trigarà entre 150 i 1000 anys a degradar-se. Fotografia de Ishan seefromthesky a Unsplash

Entre el 16 i el 24 de novembre se celebra la Setmana Europea per la Prevenció de Residus on ajuntaments, institucions i entitats de tot Catalunya organitzen centenars d’activitats per celebrar-la i crear consciència sobre la importància de generar menys residus.

És per aquest motiu que des de l’OCUC, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, volem sumar-nos a aquesta reivindicació i ho fem compartint aquests consells pràctics que de ben segur ens ajudaran a reduir la generació de residus en el nostre dia a dia.

  1. Adquireix productes de proximitat. El transport no només suposa generar emissions de CO2, sinó que també genera embalatges innecessaris. Els productes de proximitat seran més frescos, tindran una petjada de CO2 menor i a més estaràs afavorint l’economia del teu voltant.
  2. Evita la utilització de productes i envasos d’un sol ús. Són molts els envasos i empaquetatges d’un sol ús que molts usuaris usen en el seu dia a dia i que sovint en poques hores acaben a les escombraries. T’has plantejat mai comprar l’embotit amb carmanyoles? Utilitzar ampolles reutilitzables de vidre o acer inoxidable? Fer servir bosses de tela reutilitzables? I usar bateries reutilitzables enlloc de piles?
  3. Consumeix productes a granel i porta el teu envàs Actualment pots comprar multitud de productes a granel, des de fruits secs o llegums fins a sabons i productes de neteja. També, quan compris embotit porta la carmanyola de casa i evita l’ús d’envasos i embalatges plàstics.
  4. Tingues en compte la data de consum preferent i data de caducitat. No compris més producte del que podràs consumir, així reduiràs el malbaratament i els envasos utilitzats. Recorda que no pots consumir un aliment quan ha sobrepassat la data de caducitat, però sí quan ha passat la data de consum preferent. Tingues-ho en compte a l’hora d’adquirir el producte.
  5. Demana als proveïdors de serveis bàsics i bancaris que t’enviïn les comunicacions únicament per correu electrònic. Si no vols rebre cap altre tipus de publicitat, ja sigui postal o via correu electrònic, pots inscriure’t a la Llista Robinson.
  6. Assegura’t de conservar bé els aliments un cop oberts. És important usar envasos hermètics que assegurin el bon tancament de productes com la farina o els cereals, i evitar així l’entrada d’insectes com el corc del pa. Pels aliments frescos, moltes neveres tenen compartiments especials per a l’embotit i la carn (baixa temperatura) i per la fruita i les hortalisses (elevada humitat). Quan guardem la fruita fora de la nevera és important separar-la dels plàtans ja que aquests desprenen etilè, una hormona vegetal que produeix la maduració ràpida de la resta de fruita.
  7. Fes compostatge amb els residus orgànics. Les restes de menjar no són residus si les aprofites per fer compostatge per a les teves plantes, el teu jardí o el teu hort. Se t’acut un millor adob que les restes de vegetals que utilitzes a la cuina?

Segons l’Institut d’estadística de Catalunya (Idescat), a Catalunya, només el 2017 es van generar més de 3.8 milions de tones de residus, que equival a 1,4 Kg de residus per habitant i dia. És a les nostres mans reduir la quantitat de residus que generem.

Si vols saber més sobre maneres de consumir de forma més responsable descarrega’t les nostres guies sobre consum responsable i prevenció de residus.

1 Trackback / Pingback

  1. Malbaratament alimentari: 10 consells per reduir el menjar que llencem - L´Ocuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − three =