Aquest any la factura de la llum s’encarirà cent euros de mitjana

Causes de la pujada del rebut de la llum i consells per reduir-lo.

El passat dimecres 18 de gener el preu mitjà de l’electricitat va tornar a batre un rècord, va ser el més alt dels últims tres anys. El rebut de la llum ha registrat un augment dels preus d’entre el 15 i el 20% des que ha començat el mes.

La pujada del preu de la electricitat coincideix amb els dies de més consum de l’any i amb els dies més freds de l’any causats l’onada de fred polar que està patint la península.

El preu de la llum en el mercat majorista significa un 35% del rebut elèctric. La resta del rebut són els anomenats peatges de la llum i els impostos i taxes que romanen congelats al llarg de l’any. El govern ha xifrat l’impacte de l’encariment del rebut de la llum en 100 euros de mitjana anuals, és a dir, un augment d’entre 7 i 8 euros mensuals.

¿Per què  ha pujat el preu de la llum? 

L’onada de fred que pateix la península ha disparat la demanda d’energia.

La pujada de preus els últims dies respon, sobretot, a les condicions climàtiques. L’absència de vent i pluja aquests dies juntament amb la baixada dels nivells d’aigua dels embassaments han fet que l’aportació d’energia eòlica i hidràulica a la producció d’energia sigui escassa, i que per tant augmenti el preu de la llum, ja que l’electricitat més econòmica es produeix amb aigua.

Un altre factor que també influeix en l’augment del preu és el tancament de plantes nuclears a França. Espanya normalment adquireix electricitat a preus baixos de França, però amb el tancament de les nuclears s’han girat les tornes i és França qui ha de comprar quilowatts a Espanya per cobrir la seva pròpia demanda.

Una altra de les possibles causes és l’augment del preu del petroli de les últimes setmanes degut a la reducció de l’oferta dels països productors de petroli.

¿Què podem fer els consumidors i usuaris per reduir la factura de la llum?

Davant d’aquestes pujades de la factura de la llum us oferim una sèrie de consells per saber en què i com reduir-la:

  • Revisa i entén la factura de la llum, d’aquesta forma podràs obtenir informació sobre d’on podem estalviar.
  • Coneix la potència que tens contractada. Per saber-ho només cal que ho consultis en qualsevol de les factures d’electricitat que disposis. De cara a buscar un estalvi has de saber quina potència necessites realment i ho pots calcular mitjançant les calculadores de potència que tenen algunes elèctriques a les seves pàgines web. Has de tenir en compte que si redueixes massa la potència és molt probable que ens acabin saltant els ploms si connectem molts aparells a la vegada.
  • La tarifa de discriminació horària. És una tarifa semblant a l’antiga tarifa nocturna que poques famílies coneixen i la tenen contractada. Aquesta tarifa permet obtenir un estalvi del 47% en determinades hores (de 0 a 12 i de 22 a 24 hores a l’hivern i de 0 a 13 i 23 a 24 hores a l’estiu). Però has de tenir en compte que el preu per quilowatt hora en les hores puntes augmenta un 35% (de 12 a 22 hores a l’hivern i de 13 a 23 hores a l’estiu).
  • Redueix el consum de llum. Pots reduir el consum elèctric realitzant petites accions com ara apagar els electrodomèstics i no deixar-los en “stand-by”, apagar les llums cada vegada que surtis d’una habitació, utilitzar llums LEDS, utilitzar electrodomèstics d’alta eficiència energètica (A+++)…
  • Bono social. Es va crear a l’any 2009 i els beneficiaris d’aquest bonus tenen un descompte del 25% sobre el PVPC (preu voluntari del petit consumidor). Aquest bonus el poden sol·licitar pensionistes, famílies nombroses, aturats i consumidors amb potencia contractada menor a 3 quilowatts hora en el seu domicili habitual.

Totes les administracions catalanes s’uneixen per lluitar contra la pobresa energètica

D’altra banda, el passat dijous 19 de gener El Govern de la Generalitat, les quatre Diputacions catalanes, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’ACM i la FMC, l’Ajuntament de Barcelona i els ajuntaments catalans van presentar  un conveni comú que presentaran a les empreses de subministrament energètic (gas i electricitat) per pressionar i aconseguir que compleixin la llei 24/2015, i poder així acabar amb els casos de pobresa energètica.

El document que van presentar obliga a les subministradores a fer-se càrrec de com a mínim el 50% del cost de les factures de les famílies en situacions vulnerables, i estableix els mecanismes de bonificació i descompte de la despesa, de la condonació de deutes, i el protocol d’actuació.

Pots consultar el següents links del passat 19 de gener on L’OCUC intervé donant alguns d’aquests consells:

 

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 12 =