Beneficis i perjudicis pel consum de proximitat

Aconseguir que les persones fem un consum de proximitat és una de les mesures que va lligada al consum responsable. Com a consumidors, tenim una responsabilitat a l’hora de comprar, i poder per incidir en l’evolució del mercat. També els comerciants i organismes públics poden intervenir per fomentar que els consumidors optin per aquest tipus de consum.

Hi ha diversos factors que tenen incidència positiva sobre el consum de proximitat:

  • L’impuls dels mercats municipals i fires: Són espais de consum on habitualment els productes provenen de proveïdors del territori. En el cas de les fires poden ser els propis agricultors que venguin els seus productes directament al consumidor.
  • Les campanyes de sensibilització: Des de les associacions i els organismes públics s’han de promoure accions per convèncer la població de la importància de fer un consum de proximitat.
  • Garantia de qualitat: Cada cop més pels consumidors té més bona imatge aquest tipus de consum pel fet que va lligat a altres conceptes com la sostenibilitat, el coneixement de la procedència del producte, etc.

Per contra, hi ha altres factors que hi influeixen negativament:

  • La globalització: La lliure circulació de mercaderies ha provocat que al supermercat trobem aliments procedents d’arreu del món, que competeixen amb el productes local i a preus més baixos.
  • La davallada del comerç de proximitat: El creixement dels centres comercials han fet reduir el petit comerç. Aquests grans establiments no acostumen a tenir productes de proximitat.
  • El creixement de la venda online: En aquest cas pot ser un perjudici perquè competeix amb el petit comerç, però alhora també pot ser un element beneficiós per la producció agrícola perquè poden utilitzar internet per vendre els seus productes als consumidors.

Com havíem dit en l’anterior article, la venda de proximitat és beneficiosa ja que ofereix una major confiança pels consumidors de que aquells productes tenen més qualitat, redueix la contaminació i es dinamitza la producció agrària local.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + seven =