Black Friday, Cyber Monday i Giving Tuesday. Saps què són?

Aquest divendres 25 de novembre tindrà lloc el Black Friday, dia que molts consumidors aprofiten per comprar productes amb descomptes de fins al 70% que apliquen la gran majoria de les botigues i centres comercials. I el dilluns 28 serà el torn del Cyber Monday, dia en què les ofertes es centraran en la tecnologia i els productes només seran de venta online.

Tant el Black Friday com el Cyber Monday son invents que les empreses Americanes van crear per obrir el període de compres nadalenques, però aquesta pràctica s’ha escampat per tot el món. A Espanya es celebra des de l’any 2012

Els consumidors hem de ser conscients dels perills, les falses ofertes i els paranys per fer-nos consumir que comporten aquests dies de descomptes, és per això, que us donem alguns consells per sobreviure al Black Friday i al Cyber Monday:

Planificar les compres: per centrar-nos en el que realment necessitem és millor crear una “llista de desigs” amb aquells articles que necessitem realment. D’aquesta manera podem fer un pressupost aproximat de que ens gastarem.

Fer un seguiment dels preus: és convenient comparar el preu d’un mateix producte en diferents botigues, així com veure l’evolució del preu del producte els dies previs al Black Friday i Cyber Monday. Així sabrem si el descompte que l’hi han aplicat és realment una bona oferta o ens estan enganyant.

Descomptes i preus sense IVA: molts negocis, la majoria per internet, aprofiten aquest dies de descomptes per posar a la venda productes sense IVA, i en el moment final de la compra el preu es dispara. També cal estar atents a aquest engany i comprovar el preu total de la compra abans de pagar.

Robatoris de dades: durant aquestes dates es produeixen múltiples robatoris de dades per part dels cybercriminals. Per protegir-nos d’aquets robatoris de dades és millor que no utilitzem WiFis públiques i que realitzem els pagaments a través de PayPal o d’alguna plataforma de pagament amb entitats bancàries.

Compres online: es recomana només visitar webs segures i que coneixem per tal d’evitar l’accés a webs potencialment perilloses. A més, hem d’evitar entrar a enllaços de correus electrònics que no coneixem o de cadenes de Whatsapp que prometen grans descomptes.

Guardar totes les factures, rebuts i comprovants de compres: hem de guardar tots els rebuts, els necessitarem si hem d’utilitzar les garanties. Per altra banda, hem de tenir constància de si podem retornar el producte i fins quan podem fer-ho, sobretot si estem comprant un regal.

Evitar impulsos: és molt fàcil caure en la tentació de les ofertes efímeres pensant que el preu d’aquell producte és irrepetible. Davant d’aquestes ofertes el millor és reflexionar sobre el benefici que ens pot aportar el producte, si l’utilitzarem i si realment el necessitem, abans de prendre una decisió en calent.

Com a alternativa solidària al Black Friday i al Cyber Monday, el proper 29 de novembre tindrà lloc el Giving Tuesday, “el dimarts solidari” impulsat per 20 de les principals ONG i fundacions del país i a la qual ja s’han adherit més de 70 països.

El Giving Tuesday és un moviment global que vol promoure la cultura solidària i incentivar i multiplicar les bones accions de les persones amb l’objectiu de dedicar tot un dia per celebrar l’acció de donar ja siguin aliments, objectes de segona mà o temps de voluntariat.

Aquesta campanya compta amb una plataforma online on queden recollits els projectes de les organitzacions i on s’explica com es pot col·laborar.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =