Com encarar el Black Friday de forma responsable

Aquest divendres 23 de novembre tindrà lloc el Black Friday, una tradició americana que consisteix en una jornada de rebaixes per inaugurar la temporada de compres nadalenques, i que des de fa uns anys que també s’hi ha afegit les botigues i centres comercials del nostre país.

Aquest dia són molts els consumidors que aprofiten per comprar productes amb nombrosos descomptes. Aquest fet es repeteix el dilluns amb el conegut com Cyber Monday, en què les ofertes estan centrades en la tecnologia.

Per encarar aquestes jornades de forma responsable us donem alguns consells a tenir en compte per no caure en paranys o falses ofertes:

  • Planificar les compres:per centrar-nos en el que realment necessitem és millor crear una “llista de desigs” amb aquells articles que necessitem realment. D’aquesta manera podem fer un pressupost aproximat de que ens gastarem.
  • Fer un seguiment dels preus:és convenient comparar el preu d’un mateix producte en diferents botigues, així com veure l’evolució del preu del producte els dies previs al Black Friday i Cyber Monday. Així sabrem si el descompte que l’hi han aplicat és realment una bona oferta o ens estan enganyant.
  • Descomptes i preus sense IVA:molts negocis, la majoria per internet, aprofiten aquest dies de descomptes per posar a la venda productes sense IVA, i en el moment final de la compra el preu es dispara. També cal estar atents a aquest engany i comprovar el preu total de la compra abans de pagar.
  • Robatoris de dades:durant aquestes dates es produeixen múltiples robatoris de dades per part dels cybercriminals. Per protegir-nos d’aquets robatoris de dades és millor que no utilitzem WiFis públiques i que realitzem els pagaments a través de PayPal o d’alguna plataforma de pagament amb entitats bancàries.
  • Compres online:es recomana només visitar webs segures i que coneixem per tal d’evitar l’accés a webs potencialment perilloses. A més, hem d’evitar entrar a enllaços de correus electrònics que no coneixem o de cadenes de Whatsapp que prometen grans descomptes.
  • Guardar totes les factures, rebuts i comprovants de compres:hem de guardar tots els rebuts, els necessitarem si hem d’utilitzar les garanties. Per altra banda, hem de tenir constància de si podem retornar el producte i fins quan podem fer-ho, sobretot si estem comprant un regal.
  • Evitar impulsos:és molt fàcil caure en la temptació de les ofertes efímeres pensant que el preu d’aquell producte és irrepetible. Davant d’aquestes ofertes el millor és reflexionar sobre el benefici que ens pot aportar el producte, si l’utilitzarem i si realment el necessitem, abans de prendre una decisió en calent.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =