Comencem la campanya de Consum de Proximitat!

Des de L’OCUC hem començat una campanya sobre el Consum de Proximitat per conscienciar als consumidors sobre els productes que comprem i donar alternatives d’articles que podem adquirir i que es produeixen en zones més properes al nostre territori. A partir d’avui us oferim un seguit d’articles, entrevistes, infografies, entre d’altres per aprofundir sobre aquest tema.

El consum de proximitat és l’hàbit de consumir productes i serveis que siguin propers al nostre territori. Com a consumidors, quan comprem un producte a les botigues, els supermercats o als centres comercials hem de tenir present l’origen d’allò que volem adquirir. Habitualment els criteris que fem servir a l’hora de comprar tenen més relació amb la qualitat i el preu que amb altres característiques associades al consum responsable i de qualitat.

Actualment hi ha un augment d’establiments que se centren en oferir productes de proximitat, ecològics, de km0, etc. D’alguna manera la societat comença a conscienciar-se que cal fer un consum que a més de satisfer els propis beneficis pugui repercutir positivament en aspectes socials i ambientals.

Quan es parla de proximitat també es té en compte l’estacionalitat i la qualitat de l’article a adquirir, que sigui un producte fresc i de temporada. S’ha de prendre consciència que els aliments, com les fruites, les verdures o la pesca, es produeixen a unes determinades èpoques de l’any i que si en trobem tot l’any és degut a que provablement arriben d’altres països.

Els beneficis que comporta el consum de proximitat són:

  • Ambientals: La reducció dels costos energètics que produeix el transport dels productes per la proximitat dels proveïdors, en contraposició d’aquells que procedeixen de zones més allunyades.
  • Economia social: Es contribueix al manteniment de les explotacions agràries i ramaderes del nostre territori i es dona feina als productors locals.
  • Biodiversitat: Amb el consum d’aquests productes s’afavoreix la conservació dels cultius agroalimentaris autòctons en perill d’extinció.
  • Fiabilitat: Els consumidors tenen un coneixement més directe de la procedència dels productes i s’asseguren que compleixen les normatives tant en la producció, com en la seva venda i distribució.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Productes ecològics i consum responsable a la Fira Biocultura 2019 - L´Ocuc
  2. Beneficis i perjudicis pel consum de proximitat - L´Ocuc
  3. Consum de proximitat: Etiquetatge dels productes - L´Ocuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + eighteen =