Consells per fer una compra responsable i reduir el malbaratament d’aliments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La situació de confinament s’allarga i els nostres hàbits de consum han canviat per complet. Tot i la gravetat de la situació des de L’OCUC volem veure aquest canvi com una oportunitat per consumir de forma més responsable, fent una compra planificada i conscient per adquirir allò que realment necessitem i reduir o eliminar per complet el malbaratament alimentari. És per això que a l’hora de fer la compra us fem els següents consells:

 

Consells per comprar responsablement:

 • Adquireix allò que sigui necessari per a uns dies, no per mesos. Les autoritats garanteixen l’abastiment.
 • Tingues en compte que pots congelar, tant els productes frescos com el menjar un cop cuinat. Això sí, un cop descongelat el producte l’hauràs de consumir ràpidament.
 • Tingues en compte la data de caducitat o consum preferent. Pensa la data de consum preferent és una indicació aproximada i l’estat dels aliments dependrà de les condicions de conservació. Pel que fa la data de caducitat, mai s’ha de consumir un producte un cop passada aquesta data.
 • Conserva els aliments de forma adequada. Per exemple si tens conserves assegura’t que estiguin en un lloc amb una baixa humitat i allunyat d’altes temperatures.
 • En la compra de medicaments és important que adquireix només allò que necessitis o que t’hagi indicat el metge. No en faràs res de 4 caixes de paracetamol i pots estar deixant sense a algú que realment els necessita.

 

Consells per reduir el malbaratament alimentar:

 • Planificia, fent una llista de la compra. Això t’evitarà comprar coses que no necessites i evitar tenir comportaments compulsius a l’hora de comprar. Si tens canalla a casa, fes-los partícips de la realització de la llista, això evitarà que et demanin coses que no preveies comprar al supermercat.
 • Organitza rebost i nevera segons la data de caducitat o consum preferent de cada aliment. Posa els que caduquen més aviat al davant, així no t’oblidaràs que els tens i els podràs consumir abans que es facin malbé.
 • Tingues en compte la data de consum preferent i de caducitat. Has de consumir els productes amb data de caducitat abans que arribi aquesta, és molt important tenir-la en compte a l’hora de comprar un producte. Amb els productes amb data de consum preferent n’has de comprovar abans l’estat, si han estat conservats en condicions adequades el més probable és que els puguis consumir encara que aquest hagi sobrepassat la data.
 • Vés a comprar sense gana ni set. D’aquesta manera faràs la compra de manera relaxada i utilitzant el cap i no amb l’estómac sense comprar més del que realment necessites.
 • No només planifiquis la compra, també planifica els àpats. D’aquesta manera podràs fer ser una llista de la compra molt més acurada i consumir els productes segons la seva data de caducitat o consum preferent.
 • Aprofita el congelador, molts aliments crus, precuinats o cuinats podem aguantar setmanes o mesos congelats. Pots congelar aliments cuinats i també altres aliments abans de cuinar-los com carn, peix o fins i tot fruita pelada i tallada. Tingues en compte però, que un cop descongelat l’aliment s’ha de consumir ràpidament.
 • Tingues carmanyoles preparades! El que sobra d’un dinar pot ser un bon sopar o el dinar d’un altre. També pots compartir el menjar amb la gent que t’envolta, com veïns que de ben segur t’ho agrairan.
 • Quan mengis una peça de fruita, escull la més madura. Segur que estarà més bona i a més evitaràs que se’t faci malbé.
 • Separa els plàtans de la resta de fruita o vegetals. Tingues en compte que aquests desprenen etilè, una fitohormona en forma de gas que evoca l’altra fruita a la ràpida maduració. Si hi ha taronges o llimones a prop de plàtans madurs, aquestes es floriran en qüestió d’hores o pocs dies.
 • Continua reciclant i fes-ho de manera adequada.

Per més informació sobre els drets de les persones consumidores i aquesta crisis sanitària, pots consultar la guia que hem elaborat i que mantenim actualitzada diàriament.

Consulta la guia 'Crisi del coronavirus: Guia de consum'

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =