Coneguem els conceptes “bio”

Ecology bio farm fresh products cardboard tags set isolated vector illustration

Quan anem a comprar als supermercats i altres comerços, trobem productes amb etiquetes en què hi figuren conceptes com ara km0, natural, fresc, ecològic, etc. Aquests termes tenen una bona valoració per part dels compradors i moltes vegades determinen la compra. Tot i això, sabem realment què volen dir?

En l’article anterior parlàvem d’algunes d’aquestes denominacions i de l’ús fraudulent que a vegades en fan algunes marques. Per tal d’aclarir el seu significat us proposem un seguit de definicions per a cadascun d’aquests termes:

  • Productes ecològics (eco): Són aquells que provenen d’una producció que té com a objectiu l’obtenció de varietats d’aliments i productes agrícoles mitjançant processos que no facin malbé el medi ambient, la salut humana i el benestar d’animals i plantes.
  • Productes biològics (bio): Es fa servir en noms de productes alimentaris que s’han produït sense químics ni pesticides, sense additius ni conservants, i sense manipulació genètica. En aquest cas, no tenen perquè ser productes de proximitat.
  • Productes naturals: S’acostuma a fer servir com a sinònim de biològic o ecològic, però té el matís que es considera sobretot aquells productes que han tingut la mínima intervenció de les persones per produir-los.
  • Productes frescos: Són aliments de temporada i que conserven els seus nutrients, ja que no han passat setmanes a una cambra frigorífica.
  • Km0: Fa referència a la distància que recorren els aliments des del lloc on es produeixen fins que arriben al consumidor. No hi ha una definició consensuada, però alguns restaurants situen els 100-150km com a màxim per utilitzar aquest terme.
  • Denominació d’Origen: Serveix per designar un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, que té una qualitat i unes característiques que són degudes al medi geogràfic on es produeix. També podem trobar altres termes com ara Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitat Tradicional Garantida (ETG).

 

 

 

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 4 =