Consells per preparar els àpats de Nadal

En aquests dies de festa en què es reivindiquen tants els valors l’acte de menjar també ha de fer-se de manera conscient i responsable. L’època de Nadal és un dels moments de l’any de més despesa, excessos i malbaratament a les llars del nostre país. En aquest temps no hi ha cap formula màgica per estalviar, però si que es pot treballar en un canvi d’actituds per racionalitzar la despesa i fer un consum més responsable. A continuació us presentem una sèrie de consells:

  • Planificar els menús: És important organitzar els àpats que farem aquests dies, per això es poden fer llistes dels aliments que necessitem i evitar així comprar menjar en excés. També s’ha de procurar cuinar les quantitats adequades pensant en el nombre de comensals
  • Comprar amb temps: Els preus s’encareixen com més s’apropen les festes, per això és recomanable comprar els productes unes setmanes abans i congelar-los. A més, podrem comparar preus en diferents establiments, tot i que, que un producte sigui més car no és sinònim de qualitat.
  • Conservar i aprofitar els plats: Si ens sobra menjar podem aprofitar-lo per crear una recepta nova, com ara sopes, cremes, amanides, croquetes, etc. A Catalunya és tradició per Sant Esteve aprofitar la carn d’olla de Nadal per fer els canelons. Aquesta pràctica es pot estendre a altres dies com ara Cap d’any.
  • Reciclar i reduir: No utilitzar vaixella de plàstic, és preferible fer servir la de porcellana o altres productes que es puguin reutilitzar. Una altra opció és la biodegradable. També reduir el màxim possible els envasos que es compren. Per exemple, si es vol beure un refresc es millor comprar ampolles grans per repartir que petites per cada comensal.
  • Afavorir el consum de proximitat i el comerç just: Anar a comprar al mercat tradicional i a les botigues del barri, consumirem amb més garanties de seguretat i reduirem els costos energètics de transport. Consumir productes ecològics, així com de temporada i de proximitat (km0).

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + twelve =