Consells útils per gaudir d’un Nadal més responsable

Arriben les festes de Nadal, i com acostuma a passar habitualment, el consum i les despeses augmenten de forma considerable a la majoria de les llars, és per això que us donem unes recomanacions i consells per afrontar les compres de Nadal d’una forma responsable:

Planificar les compres i fer un seguiment dels preus: per centrar-nos en allò que necessitem el millor és crear una llista dels regals que s’ajusti al nostre pressupost. També és adient comparar el preu i la qualitat dels productes en diferents establiments, si ho fem amb antelació aconseguirem trobar-nos millors preus. És important que ens informem abans d’adquirir els productes de les polítiques de canvis i devolucions.

Guardar els tiquets de compra i el catàlegs comercials: Hem de guardar tots els tiquets de compra i factures, seran imprescindibles si necessitem utilitzar la garantia. També és convenient guardar els catàlegs comercials fins que hagueu revisat la compra, són vinculants i podeu exigir-ne el compliment.

Comprar en establiments segurs: Tant si compren en establiment físics com online, és millor si ho fem en establiments adscrits al sistema arbitral de consum.

Joguines: Si comprem una joguina ens hem de fixar que a l’etiqueta apareguin les dades mínimes obligatòries; el nom i la marca del producte, la marca CE, l’adreça del fabricant i les instruccions i advertències d’ús i restriccions d’edat. A més a més és aconsellable no regalar joguines que considerem sexistes, violentes o bèl·liques

Animals: Cal recordar que l’adquisició d’animals ha de ser una decisió ben meditada i tenir en compte que els animals no són una joguina. D’altra banda, s’ha de considerar l’opció d’adoptar-los abans que comprar-los.

El Nadal també és una època important per tenir cura de l’entorn i del medi ambient. És un període en què generem una gran quantitat de residus. Us donem una sèrie de recomanacions i consells per realitzar compres sostenibles en aquestes dates:

Afavorir el consum de proximitat i comerç just: Consumirem amb més garanties de seguretat i reduirem els costos energètics de transport.

Comprar productes i serveis amb distintius oficials de qualitat ambiental: Si volem comprar electrodomèstics ens hem de fixar en l’etiquetatge energètic i escollir un de classe A (categoria més eficient), ja que el consum energètic és més baix.

Arbres de Nadal sostenibles: Comprar un arbre artificials ens permet poder-lo utilitzar tots els anys. Si comprem un arbre de Nadal natural hem de d’assegurar-nos que porta l’etiqueta que garanteix l’origen i la sostenibilitat de la plantació de la qual procedeix.

Reciclar: Les joguines que no fem servir, els embolcalls dels regals, l’arbre de Nadal i les piles (o utilitzar-ne de recarregables) i dipositar-ho en els contenidors corresponents.

Fixar-nos en el material de les joguines/productes: Les joguines/productes fetes amb materials renovables tenen un impacte sobre el medi ambient més baix en el procés de fabricació.

Evitar els embolcalls innecessaris

Normalment associem Nadal amb celebracions, retrobaments, dinars, sopars… tant dins com fora de casa, fet que fa més difícil l’organització dels menjars i compres setmanals. Així és més freqüent caure en el desordre, oblidar la planificació de menús i comprar impulsivament una gran quantitat aliments dels quals, segurament, una gran quantitat acabaran a les nostres escombraries. Al Nadal augmenta el consum d’aliments, i com a conseqüència creix el malbaratament alimentari a les llars, és per això que us volem donar alguns consells per tal d’ajudar a reduir aquest malbaratament:

Planificar els menús:i fer una llista dels aliments que necessitem, evitant així comprar menjar en excés

Adaptar les receptes i les porcions al nombre de comensals: Cuinar les quantitats adequades pensant en el nombre de comensals, no cal menjar fins atipar-nos

Conservar i compartir els plats: Si hem cuinat massa menjar i n’ha sobrat, podem repartir i donar-lo a amics i familiars o bé congelar-lo per aprofitar-lo més endavant. Si anem a menjar a restaurants podem demanar les sobres del restaurant per endur-nos-les a casa.

Fer àpats típics del Nadal durant tot el mes: d’aquesta manera ens alliberarem de la pressió de menjar tots els àpats típics nadalencs en 3 o 4 dies, és millor repartir-los durant tot el mes.

Receptes d´aprofitament: Si ens sobra menjar podem aprofitar-lo per crear una recepta nova (sopes, cremes, amanides, croquetes…). Podem fer els canelons típics de Sant Esteve amb la carn d’olla que ens ha sobrat de l’escudella dia de Nadal.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 7 =