Contracte de lloguer: Consells a tenir en compte abans de signar-lo

Són moltes les persones que viuen de lloguer a Catalunya. Gent gran, famílies senceres i joves que s’independitzen. Concretament el 2018 es van firmar gairebé 168.000 contractes a lloguer a tot Catalunya amb una renda mitjana de prop de 700€, segons dades de l’Institut Català del Sòl.

Des de l’OCUC defensem els drets dels consumidors i usuaris de Catalunya, i per tant els drets de les persones que contracten un lloguer per establir-hi la seva llar.

Els contractes sovint usen un llenguatge tècnic, amb lletra petita  amb conceptes als que no estem habituats i el moment de firmar-lo és un moment crític en que és important que l’usuari conegui tant els seus drets com a arrendatari com les obligacions de l’arrendador És per això que compartim aquests 10 consells a tenir en compte a l’hora de firmar un contracte i assegurar que no ens passi res per alt a l’hora de firmar un contracte de lloguer.

  1. El primer és llegir atentament el contracte donant-nos aquell temps que calgui.
  2. És molt important comprova que qui et lloga l’habitatge és el propietari o una persona que efectivament el representa, sinó podria tractar-se d’una estafa.
  3. El contracte ha d’incloure l’adreça de l’habitatge, la referència cadastral, la cèdula d’habitabilitat i el certificat d’eficiència energètica. Així mateix és recomanable que s’hi afegeixi un annex amb l’inventari de mobles o electrodomèstics inclosos i el seu valor.
  4. Comprova si la renda de lloguer inclou les despeses de comunitat, IBI, taxa de brossa, o de si els subministraments estan donats d’alta (donar-los d’alta pot costar més de 700€). Son quantitats prou importants com per tenir-ho en compte a l’hora de negociar el preu del lloguer.
  5. Tingues en compte que si el contracte no inclou l’actualització de la renda s’aplicarà la variació de l’IPC dels darrers 12 mesos.
  6. Si calgués fer reformes abans d’ocupar el pis, es pot substituir parcialment o total el pagament de la renda pel compromís d’executar-les. Caldrà adjuntar-hi un pressupost amb el termini d’execució.
  7. La durada del contracte podrà ser de fins a 5 anys si es tracta d’una persona física o de 7 si es tracta d’una persona jurídica. Si no s’especifica cap durada del contracte aquesta serà d’un any i prorrogable fins als tres.
  8. En el moment de negociar el preu, és recomanable que el comparis amb l’índex de preus de lloguer publicat per la Generalitat de Catalunya. Podràs veure si es troba per sobre o per sota de la mitjana.
  9. En cas que us adreceu a un agent immobiliari, aquest ha d’estar inscrit al registre obligatori d’agents immobiliaris, és important que ho comprovis ja que sinó podria tractar-se d’intrusisme laboral o d’una estafa. Assegura’t també que efectivament representa el propietari de l’habitatge en qüestió.
  10. Un cop signat el contracte comprova que el propietari diposita la fiança a l’Institut Català del Sòl, ja que això assegura que quan acabi el contracte podrem recuperar la fiança si així correspon

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 13 =