El futur del Zoo de Barcelona

 

El delfinari tancarà el 2019 i això fa créixer la polèmica del futur del zoològic.

El govern d’Ada Colau ha confirmat recentment que l’Ajuntament de Barcelona traslladarà els dofins del Zoo de Barcelona i que no invertirà 10 milions d’euros  en unes noves instal·lacions per aquests, i que per tant, el Zoo es quedarà sense delfinari. Aquesta decisió forma part de la reflexió que ha iniciat el govern d’Ada Colau sobre el futur del Zoo de Barcelona i que ha impulsat de nou el debat sobre el futur d’aquest.

El debat ètic està obert, i ens trobem moltes i diverses posicions d’opinió.

Una opció és mantenir l’actual model del zoo. El Zoo de Barcelona té com a principal missió ajudar a la conservació de la fauna silvestre i de la biodiversitat del món. Les seves actuals funcions són la conservació, la recerca i la innovació. El zoo vol basar el seu futur en els conceptes bàsics marcats per l’Estratègia Mundial dels Zoos i Aquaris per a la conservació. Aquesta estratègia insta als zoos a incrementar les actuacions de conservació in situ i a desenvolupar programes d’investigació tant in situ (en el seu hàbitat natural) com ex situ (als zoos). Tot això garantint el benestar dels animals exòtics i autòctons que s’exhibeixen en instal·lacions innovadores.

Existeix una gran oposició que defensa que el zoo no es necessari i que suposa un gran patiment pels animals i proposen el tancament total del Zoo de Barcelona. Consideren que el Zoo de Barcelona està obsolet i que les instal·lacions són inadequades. Veuen el zoo com una presó per als animals, que els priva de llibertat amb l’objectiu de fer gaudir als visitants. El partit animalista (PACMA) i altres grups animalistes formen part d’aquesta gran oposició.

Els més moderns suggereixen recórrer a la realitat virtual per a que els visitants puguin veure els animals sense que hagin de ser exposats i exhibits. Aquesta alternativa s’anomena eZOO, una empresa Andorrana, que té com a objectius la protecció de la biodiversitat, l’augment del coneixement científic que té la societat dels animals i ser una alternativa ètica als Zoos per evitar que existeixin instal·lacions que tinguin animals en captivitat.

Una altra opció que ha guanyat força últimament és un zoo que s’especialitzi només en fauna autòctona i amenaçada. El projecte Zoo XXI és la primera proposta a escala internacional per la reconversió dels zoos amb l’objectiu d’adaptar-los a la ciència i a l’ètica de l’època actual. Un model de zoo en què no s’acullin espècies exòtiques, per les quals no s’està fent res per a la seva preservació, i que incorpori un centre de rescat i conservació d’espècies autòctones que s’estan perdent a Catalunya i a la península, estudiant i difonent les causes que les posen en risc, aportant coneixement biològic vinculat a projectes in situ que permetin millorar les condicions de les espècies en els seus hàbitats.

I a tu.. Com t’agradaria que fos el Zoo de Barcelona del futur?

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − six =