El preu del lloguer a Catalunya augmenta fins a nivells anteriors a la crisi

Un dels temes més polèmics i que últimament està en boca de tots és l’augment que han petit els preus del lloguer arreu de Catalunya. Famílies, empreses i investigadors al respecte estan expectants en veure l’evolució que es genera davant aquest conflicte i hi participen activament per tal d’afavorir un equilibri i un descens de preus en el mercat.

El preu de lloguer es dispara aquest any un 7% a Barcelona i un 3,9% a Catalunya. Els preus s’han situat al tancament del 2015 a nivells del 2006. El 2014 l’augment va ser moderat, a Catalunya van pujar l’1,8% i a Barcelona, el 3,5%. Els anys anteriors havien caigut des dels màxims del 2008, quan el preu mitjà estava comprès els 700 euros. El 2015 se situava entre els 550 euros.

L’estadística de la Generalitat mostra que en el primer trimestre d’aquest any, l’última dada disponible, el preu mitjà del metre quadrat a la capital catalana va ser d’11,57 euros. Nivells que no es registraven des del 2010. Per posar exemples concrets, Ciutat Vella és el districte barceloní amb el metre quadrat més car, 18,30 euros. Així mateix, els barris de Sant Martí, Sarrià Gervasi i Gràcia també van superar el sostre de preu, aquest últim per sobre els demés amb un 31% en la puja de preus. Podem observar que degut a factors fortament vinculats a la llarga crisis que estem encara vivint ha generat una eixampla en les diferències de preu entre barris a Barcelona.

No obstant, la demanda de lloguer ha pujat degut a l’increment de gent disposada a anar de lloguer, tanmateix la oferta pràcticament es manté constant doncs els preus pugen. La disponibilitat d’habitatges de lloguer actualment està a nivells de 2007. A més, els llogaters es queden més temps al pis davant la dificultat de trobar nous habitatges a un preu adequat a les seves expectatives. Aquí mateix esmentarem a què és degut tal increment en demanda.

El professor de la Pompeu Fabra José García Montalvo considera que és bo que la quantitat de gent que viu de lloguer augmenti i qualifica d’anormalitat el que passava abans, quan gairebé 9 de cada 10 famílies vivien en pisos de propietat, la lògica, diu, seria arribar al voltant del 30% d’habitatges de lloguer com succeeix en altres països de la Unió Europea, entre altres.

Algun dels factors explicatius d’aquest fet pot ser degut als creixents recursos a l’ajudar de persones amb dificultats per pagar lloguers, permetent així un accés a l’habitatge sense que comporti danys als propietaris que poden llogar a un preu adequat i amb certa rendibilitat. Abans de l’esclat de la bombolla es contribuïa a facilitar l’accés a l’habitatge de protecció oficial de compra.

“L’aposta de la Generalitat és el lloguer; promoure habitatge de propietat queda al marge per molt de temps” Jaume Cleries, Subdirector General de Coordinació i Seguiment dels Programes d’Habitatge.

D’altre banda la situació d’inseguretat laboral, factors socials com el canvi generacional que abandona el pensament d’aferrar-se a la propietat, les dures condicions per accedir a una hipoteca, les empreses que cerquen lloguers per tal de treure’n benefici i no comprant habitatge entre altres afecta en la pràctica de tenir un lloguer en front a comprar un habitatge.

Tanmateix, des de la conselleria de Governació i Habitatge destaca mesures com l’impost als pisos buits o els acords amb els banc i Sareb per treure pisos de lloguer a llarg termini al mercat. Posar en disposició de l’Agència Catalana de l’Habitatge els pisos procedent d’herències intestades formant part del patrimoni de la Generalitat.

Són ja algunes de les propostes que es volen implementar i podrien ajudar a millorar el mercat de l’habitatge de lloguer, no obstant, és un problema que requerirà temps i dedicació doncs existeixen una pluralitat de factors vinculats en la matèria i molt difícil la solució que pretengui acontentar als diversos actors. La Generalitat ja s’ha posat en moviment des de fa alguns anys i són més les famílies i altres afectats que han esdevingut associacions i grups de pressió per millorar els preus dels lloguers; la intervenció d’empreses en el mercat també està influint de maneres diverses a aquest. No s’esperen resolucions immediates i caldrà un consens generalitzat de tot actor implicat directament o indirectament per solucionar aquest problema que en un futur es pot agreujar més.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 11 =