El Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya. Més calor, menys pluja i menys nevades

El passat 30 de gener la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) i el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible (CADS) van presentat juntament amb el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull l’acte del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICCC) a l’auditori del Palau de la Generalitat.

EIC considera el canvi climàtic com un àmbit de treball clau per al desenvolupament sostenible de Catalunya. Amb un objectiu clar d’analitzar a fons l’evolució del canvi climàtic a Catalunya i conèixer quins són els impactes d’aquest fenomen sobre els nostres sistemes naturals i socioeconòmics. Són prop de 170 experts dels principals centres de recerca i universitats públiques del territori que participen en aquest informe.

Catalunya, amb aquest informe, ha estat pionera pel que fa a l’intent de regionalització de les anàlisis i projeccions fetes a escala mundial i europea.

En aquest informe s’ha plasmat i concretat els efectes més negatius que el canvi climàtic deixarà a Catalunya així com una llista de possibles alternatives i propostes per posar remei a la problemàtica.

A continuació s’enumeren els principals problemes que segons aquest informe s’enfrontarà Catalunya durant els propers anys com a conseqüència del canvi climàtic:

  • Reducció de les pluges: Tot i que de moment no s’observa una disminució de la mitjana de pluja anual, l’informe afirma que les precipitacions es reduiran un 10% cap al 2050
  • Més períodes de sequera: La disponibilitat d’aigua a les conques litorals podria reduir-se en un 22% d’aquí a uns 30 anys.
  • Més episodis de temperatures altes: L’augment de les onades de calor i els episodis de contaminació atmosfèrica elevada provocaran un augment, de més d’un 20%, de la mortalitat per efectes de la calor, especialment en persones d’edat avançada.
  • Augment de les nits tropicals: Sobretot a les grans ciutats s’espera un nombre superior a l’actual de nits en què les temperatures mínimes seran superiors als 20ºC.
  • Més erosió a la costa: L’augment del nivell del mar i un increment dels temporals provocaran una major erosió del litoral i la pèrdua de sorra de les platges.
  • Disminució de les nevades: L’informe explica que els períodes de neu i fred intens seran més reduïts.

Davant aquesta problemàtica, des de l’àmbit legislatiu, el Parlament de Catalunya està tramitant el projecte de Llei del Canvi Climàtic.  En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que “la Llei del Canvi Climàtic no potser una llei d’un govern concret, sinó una llei de país. Governi qui governi ha de seguir desplegant-se amb tot el seu potencial”.

A nivell internacional i local, s’està treballant amb el Pacte d’alcaldes per a l’Energia Sostenible i el Clima, on més de 500 municipis desenvolupen actuacions en matèria de mitigació i d’adaptació. També cal destacar iniciatives com les organitzacions adherides a sistemes voluntaris de millora  del seu comportament ambiental com el Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció d’emissions GEH, els sistemes d’ecoetiquetatge Europeu o el Distintiu de garantia de qualitat ambiental.

Finalment, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha proposat en els seus pressupostos avançar l’aplicació de l’impost sobre les emissions CO2 en Turismes i furgonetes, contemplat al projecte de Llei del Canvi Climàtic. Aquest nou impost serà gradual a partir del 2018 per als vehicles més contaminants.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + sixteen =