Informació als consumidors afectats per les clàsules sòl, l’índex IRPH i les despeses d’hipoteca

A continuació presentem informació clau per tal que tots els consumidors puguin saber si estan afectats per les clàusules sòl i sàpiguen quins documents han d’aportar en cas que vulguin tramitar la reclamació a l’entitat financera a través de L’OCUC. Per altra banda, informem sobre l’índex IRPH i les despeses de formalització del préstec hipotecari així com la documentació necessària per tramitar la reclamació en cada cas.

Recorda que pots trucar-nos al: 93.417.47.37 i demanar cita per tal que un tècnic jurídic especialitzat en consum t’assessori i tramiti la reclamació amb l’entitat financera en cas que sigui necessari. També pots contactar-nos a través del mail consultes@ocuc.cat

CLÀUSULES SÒL

Què són?

S’anomena “sòl” la clàusula que limita el tipus d’interès a la baixa. Una hipoteca està gravada amb un tipus d’interès, generalment l’Euribor, que fluctua constantment. Aquesta clàusula és abusiva en tant que a vegades l’Euribor baixa inclús per sota d’aquest mínim establert a l’escriptura. El problema és que encara que baixi l’Euríbor per sota d’aquest mínim el client segueix pagant el mínim que estableix el préstec sense beneficiar-se de la baixada de l’Euribor.

Es poden reclamar? 

Sí. La Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del desembre de 2016 ha declarat que les clàusules es podran reclamar des del moment de la constitució del préstec hipotecari. La última novetat és el Decret Llei 1/2017 de 20 de gener de 2017, pel qual els bancs estan obligats a establir uns mecanismes extrajudicials de reclamació a través del seu Servei d’Atenció al Client. No obstant això, tant el col·lectiu d’advocats com les organitzacions i associacions en defensa del consumidor i altres entitats estan recolzant al consumidor afectat amb clàusula sòl per via de l’assessorament i, si escau, de reclamació.

Quins documents necessito?

 L’escriptura del Préstec/crèdit Hipotecari.

IRPH

Què és?

L’IRPH és un índex de referència que ha estat “fabricat” pels bancs en funció de cada préstec hipotecari. Es va dir que es deixaria d’aplicar però malauradament encara hi ha hipoteques gravades amb aquest índex o un de similar amb els mateixos elements. Les organitzacions de defensa de consumidors i usuaris, juntament amb algunes normatives europees, han determinat que la clàusula que contempla aquest índex (o similar manipulable) és abusiva.  El problema és que aquest índex no reflexa fidelment l’evolució dels tipus d’interès i sempre està més alt que l’Euribor. Cada mes podria està sortint aproximadament uns 100 Euros més car pel consumidor que l’Euribor.

Es pot reclamar?

Sí. En primer lloc es pot demanar el canvi a un índex que no sigui manipulable, com per exemple l’Euribor. En segon lloc, es pot demanar que s’aboni o es compensi mitjançant pacte la diferència del que hauria representat tenir una hipoteca gravada amb Euribor.

Quins documents necessito?

L’escriptura del Préstec/crèdit Hipotecari.

DESPESES D’HIPOTECA

Què són?

 El passat 23 de desembre del 2015 el Tribunal Suprem va determinar com abusives les clàusules que alguns bancs imposaven als seus clients pel pagament de TOTES les despeses hipotecàries. S’entén que aquestes despeses haurien d’estar sufragades per ambdues parts i no únicament pel consumidor.

Es pot reclamar?

Es pot demanar a l’entitat bancària en qüestió, a través del Servei d’Atenció al Client, la restitució corresponent a: Despeses de notaria, de Registre de la Propietat i del Impost d’Actes Jurídics Documentats que hagi costejat el client en la seva totalitat.

Quins documents necessito?

L’escriptura del Préstec/crèdit Hipotecari.

Factures/rebuts del pagament de despeses de formalització d’hipoteca com ara: Despeses de notaria, de Registre de la Propietat i del Impost d’Actes Jurídics Documentats.

Des de L’OCUC defensem els teus drets com a consumidor. Contacta’ns, t’ajudarem!

 

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 2 =