Presentem els resultats del projecte “El malbaratament alimentari a les llars”

L’OCUC participa a la VIII Setmana Europea de prevenció de residus que té per objectiu organitzar en una mateixa setmana i a tota Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.”

Dins del marc de la Setmana Europea de prevenció de residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre, des de L’OCUC presentem en primícia les principals dades i conclusions del projecte que estem duent a terme sobre el malbaratament alimentari a les llars amb l’objectiu de conèixer els hàbits de consum alimentari de la població catalana.

La setmana Europea de prevenció de residus és un moment òptim per reflexionar sobre els nostres hàbits de consum i producció de cara a reduir la generació de residus.

El malbaratament alimentari és sovint una realitat ignorada i que costa reconèixer, però les xifres són preocupants: segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura) un terç dels aliments que es produeixen al món per a consum humà es malbaraten. Aquest malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària però hi ha una dada que sorprèn, cada català malbarata 35 Kg cada any.

Tant els motius com la quantitat d’aliments que malbaratem a les llars són diferents, és per això que des de L’OCUC a través dels tallers participatius i xerrades sobre el Malbaratament Alimentari a les llars així com les converses que hem mantingut a les diverses jornades presentem un recull de motivacions, preocupacions, consells i propostes per reduir el malbaratament alimentari:

El públic interessat són ciutadans de diverses edats, principalment dones. Aquest fet ens recorda l’encara molt present rol femení en les tasques domèstiques.

S’evidencia una certa pèrdua del coneixement. Les generacions més joves no tenen les mateixes capacitats i tècniques de conservació dels aliments i desconeixen receptes d’aprofitament que es duien a terme antigament. A més a més es manifesta una certa preocupació sobre la dieta del sector jove basada en menjar preparat i ‘fast food’.

Contràriament als estereotips que té un sector de la gent gran, el col·lectiu jove està sensibilitzat amb el medi ambient donat que aquests darrers anys ha anat augmentant la consciència d’esmorzar saludable, la moda dels productes de Km0 i ecològics, els horts urbans… i cada vegada són més les persones amb inquietuds per aquestes qüestions i que canvien alguns dels seus hàbits alimentaris a mesura que s’informen, per tal de dur a terme una vida saludable, sostenible i responsable.

Hi ha una tendència a afirmar que l’aprofitament alimentari i la falta de planificació (planificar els menús i fer una llista de la compra) està lligat a una manca de temps. Les dones jubilades afirmen tenir més temps de planificar i posar en pràctica receptes d’aprofitament que quan treballaven.

Una altra preocupació del assistents als tallers, xerrades i jornades és el per què de tantes dificultats a l’hora de donar els sobrants dels supermercats. No entenen que no existeixi una legislació i/o protocol que faciliti la donació dels aliments sobrants dels supermercats a bancs d’aliments. Hi ha una incomprensió per part de la població de les poques mesures que pren l’administració.

Per altra banda, un sector de la població destaca les bones pràctiques de determinats supermercats que posen a la venda productes que estan a punt de traspassar la data de consum preferent o la data de caducitat amb un descompte en el seu preu final.

També es manifesta entre els assistents als tallers, xerrades i jornades la preocupació per l’invasió d’aliments transgènics a les nostres dietes. Davant el TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió) hi ha tensió vers la possibilitat d’introduir aliments transgènics no regulats per la normativa europea i com aquest fet pot afectar al malbaratament i a la salut dels ciutadans.

Per últim, destaquem la confusió que es produeix entre la data de caducitat i la data de consum preferent. Cal recordar que al contrari que la data de caducitat, la data de consum preferent és orientativa i ens indica la data en la qual l’aliment comença a perdre propietats però ingerir-lo no suposa cap risc.

Davant d’aquesta problemàtica voldríem donar alguns consells i trucs que hem extret a partir de les investigacions fetes des de L’OCUC, enquestes i tallers participatius de la campanya del malbaratament alimentari:

• Pensar els menús setmanals i calcular les quantitats necessàries d’aliments.

• Escriure una llista de la compra detallada amb només els aliments que necessitem.

• Cercar una bona disposició dels alimentsa la nevera, els productes encetats i que es poden fer malbé millor tenir-los a la vista.

Alguns aliments millor fora de la nevera donat que conserven millor les seves propietats i duren més sense fred.

Fixar-se en l’etiqueta, no hem de confondre la data de consum preferent amb la data de caducitat.

Des de L’OCUC defensem que no es tracta de sentir-nos culpables com a consumidors sinó de ser responsables i conscients per minimitzar el malbaratament alimentari a les llars.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 13 =