T’has preguntat mai quantes empreses tenen les teves dades personals?

Ordinador i dades. Fotografia d'Austin Distel a Unsplash.

Més enllà de les companyies de serveis bàsics com la telefonia, el gas, la llum o l’aigua, t’has preguntat mai què sap de tu el teu banc? Seria molt descabellat que et fes una oferta de qualsevol producte financer, com una assegurança, tenint en compte els teus hàbits de consum?

I si mirem el mòbil? Darrera de cada aplicació hi ha una empresa, que de ben segur que aprofita les dades que recull com la ubicació, els vídeos que mires, les webs que visites, els correus que envies, la gent que segueixes, … per obtenir informació sobre tu. En molts casos, el fet d’obtenir informació sobre l’usuari és l’únic objectiu de l’empresa.

Algunes d’aquestes dades estan a la venta i asseguradores, empreses de telemàrqueting, partits polítics o altres entitats els pot interessar comprar-les per fer-les servir per als seus propis interessos.

Això pot situar als usuaris en un punt d’indefensió. És per això que des de l’OCUC volem recordar els drets que aquests tenen i que recull l’agència catalana del consum:

 

  • Dret d’accés. Quan una empresa o una persona té les teves dades, tens dret accedir-hi i a demanar informació sobre el seu origen, tractament i finalitat.
  • Dret de rectificació. L’usuari també tindrà dret a modificar o actualitzar les seves dades.
  • Dret a l’oblit o de supressió. Quan les dades han deixat de ser necessàries per a la finalitat que tenien, el responsable del fitxer ha d’eliminar-les. L’usuari pot demanar l’eliminació d’aquestes i impedir la seva difusió a internet.
  • Dret d’oposició. Quan no sigui el necessari el consentiment per al tractament de dades l’usuari podrà oposar-se al tractament si hi ha motius personals que ho justifiquin. L’usuari també podrà oposar-se a que les seves dades siguin tractades amb finalitats publicitàries o comercials.
  • Dret a la limitació del tractament. Permet a l’usuari aplicar mesures sobre el tractament de les seves dades i sol·licitar al tenedor d’aquestes mesures per, entre d’altres, evitar la seva modificació, esborrat o supressió.
  • Dret a la portabilitat de les dades. L’usuari ha de poder rebre les dades en un format estructurat i que aquestes siguin transmeses a un altre responsable si així ho autoritza l’usuari.
  • Un mes per respondre. Totes les consultes o qüestions que plantegi un usuari al tenedor de les seves dades hauran de ser resoltes i comunicades a l’usuari abans d’un mes.

 

A més, si no vols que les teves dades siguin utilitzades per enviar-te publicitat tens l’opció d’inscriure’t a una llista Robinson, una llista d’exclusió en què la gent que en forma part ha manifestat voluntàriament que no vol rebre publicitat. Aquesta llista està gestionada per l’Associació Espanyola d’Economia Digital.

Sigues el primer a comentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =