El 29 de setembre es celebra el dia internacional per conscienciar sobre la problemàtica ambiental, social i humana que implica el malbaratament alimentari. Segons la FAO, es calcula que un terç dels aliments produïts al món s’acaben malbaratant.
És un tema de gran importància a nivell global tant per l’impacte ambiental (és responsable d’entre el 8 i el 10% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle), com pel fet d’haver-hi tanta fam i desnutrició a nivell mundial. Hi ha suficient aliment al món per tothom, però aquest no està ben repartit i se’n perd una gran quantitat en etapes de transformació, distribució i consum.
La reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es pretén, per al 2030, reduir a la meitat el malbaratament alimentari per càpita en la venda i nivell de consum.
Només a la Unió Europea es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, la qual cosa equival a un 20% de la producció alimentària total.
A Catalunya es malbaraten uns 35 quilos de menjar per persona i any, aproximadament el 7% dels aliments adquirits.
Què podem fer com a consumidors per reduir el malbaratament alimentari?
- Donar valor als aliments
- No descartar fruites i verdures pel seu aspecte o mida
- Comprar productes locals i de temporada
- No comprar compulsivament, fer una llista abans d’anar a comprar
- Planificar els àpats per aprofitar tots els aliments
- Conservar correctament els aliments
- No llençar aliments per la data de consum preferent, fixar-nos en la data de caducitat
- Preparar receptes d’aprofitament
- Endreçar els aliments de forma adequada
Amb aquestes petites accions, com a persones consumidores podem ajudar a reduir el malbaratament alimentari i tenir un consum més responsable dels aliments.