29 de setembre, Dia Internacional de la Conscienciació sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari

Sep 29, 2023Actualitat, Blog

El 29 de setembre es celebra el dia internacional per conscienciar sobre la problemàtica ambiental, social i humana que implica el malbaratament alimentari. Segons la FAO, es calcula que un terç dels aliments produïts al món s’acaben malbaratant.

És un tema de gran importància a nivell global tant per l’impacte ambiental (és responsable d’entre el 8 i el 10% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle), com pel fet d’haver-hi tanta fam i desnutrició a nivell mundial. Hi ha suficient aliment al món per tothom, però aquest no està ben repartit i se’n perd una gran quantitat en etapes de transformació, distribució i consum.

La reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es pretén, per al 2030, reduir a la meitat el malbaratament alimentari per càpita en la venda i nivell de consum.

Només a la Unió Europea es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, la qual cosa equival a un 20% de la producció alimentària total.

A Catalunya es malbaraten uns 35 quilos de menjar per persona i any, aproximadament el 7% dels aliments adquirits.

Què podem fer com a consumidors per reduir el malbaratament alimentari?

  • Donar valor als aliments
  • No descartar fruites i verdures pel seu aspecte o mida
  • Comprar productes locals i de temporada
  • No comprar compulsivament, fer una llista abans d’anar a comprar
  • Planificar els àpats per aprofitar tots els aliments
  • Conservar correctament els aliments
  • No llençar aliments per la data de consum preferent, fixar-nos en la data de caducitat
  • Preparar receptes d’aprofitament
  • Endreçar els aliments de forma adequada

Amb aquestes petites accions, com a persones consumidores podem ajudar a reduir el malbaratament alimentari i tenir un consum més responsable dels aliments.