Alerta sanitària de diversos productes cosmètics

Mar 26, 2024Actualitat, Blog, Notícies

Des de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària s’ha creat una nova nota d’alerta sanitària. S’informa sobre els riscos que l’ús d’aquests productes cosmètics poden suposar per a les persones consumidores i unes recomanacions de les actuacions a realitzar per evitar-los i/o prevenir-los. És necessari posar en coneixement de la ciutadania els productes afectats per aquestes alertes sanitàries. En aquest marc, us fem arribar l’alerta sanitària sobre diversos productes que ens han estat notificats.

En primer lloc, els següents productes: 

  • Allienate de naturmais (lot afectat: 210235)
  • Matrix Biolage Smooth-therapie (lot afectat: desconegut)
  • DOVE nuevo kit Piel Dorada (lot afectat: 714513), compost pel Gel de ducha exfoliante Loción hidratante con agentes autobronceadores
  •  

El motiu de l’alerta resideix en que a la llista d’ingredients dels productes figura butylphenyl methylpropional. Aquesta substància està inclosa a l’annex II – Llista de substàncies prohibides en productes cosmètics, amb el número d’ordre 1666, estant prohibit el seu ús en productes cosmètics. Per tant, els productes incompleixen el Reglament (CE) 1223/2009.

Tanmateix, ens han notificat dels següents productes de protecció solar: 

  • RITUALS Invisible Sun Protection Face Cream SPF 50+ (lot afectat: 0832913)
  • VICHY Capital Soleil Crème Onctueuse Protectrice SPF 50+ (lot afectat: 54X200)
  • BIOTHERM Waterlover Face Sunscreen SPF 50+ (lot afectat: 40X300)

Aquests productes reivindiquen al seu etiquetatge una categoria de protecció solar “MOLT ALTA”, conforme al que indica la Recomanació de la Comissió, de 22 de setembre de 2006, relativa a l’eficàcia dels productes de protecció solar IA les declaracions sobre aquests. Segons els resultats facilitats per les organitzacions de consumidors, la categoria per a aquests hauria de ser “ALTA”.

Aquestes empreses no han presentat, fins ara, dades que demostrin que la composició dels productes utilitzada per realitzar els seus assaigs és igual o equivalent a la fórmula comercialitzada.

Com que en aquests productes els resultats dels assaigs són divergents i, a més, el fabricant no ha proporcionat dades que demostrin que la fórmula utilitzada als seus assajos és la mateixa, la Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), com a mesura de precaució, ha adoptat les següents mesures cautelars: el cessament de la comercialització dels lots afectats d’aquests productes i la retirada del mercat de les unitats distribuïdes dels lots afectats.

A més, s’estableixen les següents recomanacions a les persones consumidores: 

  • No adquirir cap unitat d’aquests lots i;
  • En cas de disposar d’alguna unitat, deixeu-la d’utilitzar de manera immediata.

Podeu accedir al contingut d’aquestes alertes, i al d’altres que s’han difós sobre productes cosmètics, de cura personal i biocides, al següent lloc web del Departament de Salut: https://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/seguretat/alertes-i-notes-informatives/productes-cosmetics/