Continua la pujada dels preus

Jun 10, 2022Actualitat, Notícies

Actualment, ens trobem en un panorama d’augment de la desigualtat i de la pobresa a conseqüència de la inflació, que està afectant a tots els consumidors i consumidores. No obstant això, no s’ofereixen més opcions per afrontar aquesta situació més enllà d’advocar per aplicar mesures de suport.

Les llars amb una renda menor han patit una inflació superior, ja que té un pes major el consum de béns de primera necessitat, que són els que s’han encarit de manera relativa en els últims mesos, l’energia i els aliments.

Per intentar pal·liar aquesta situació, el president del govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que l’executiu prorrogarà tres mesos el pla contra l’encariment dels productes, l’electricitat i la gasolina. En principi, estava previst que aquestes mesures excepcionals caduquessin aquest 30 de juny, però s’espera que s’allargui el termini perquè la inflació no disminueix.

L’objectiu d’ampliar les mesures contemplades en aquest pla és continuar protegint a les persones consumidores, sobretot a les més vulnerables. En aquest pla es destaquen la bonificació de 20 cèntims per cada litre de gasolina o gasoil, l’extensió del bo social a dos milions de llars, la rebaixa d’un 60% a l’impost de la factura de la llum, l’augment de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) o la prohibició d’apujar els lloguers més d’un 2%.

La pròrroga consistirà en l’aprovació d’un nou decret que contindrà les mateixes mesures que el que segueix en vigor, encara que el govern espanyol analitzarà si cal fer “algun ajustament o millora”.

Tot i les ajudes als combustibles, a l’electricitat i al lloguer, per tal de poder estalviar encara més proposem una sèrie de consells per intentar reduir les despeses en aquestes circumstàncies encariment del nivell de vida dels consumidors.

 

Consells sobre l’alimentació
   • S’aconsella elaborar aliments optant per la cuina d’aprofitament, evitant malgastar menjar, aprofitant les sobres d’una recepta per fer altres plats.
   • És important planificar les compres, és a dir, analitzar les ofertes de diferents supermercats i fer servir només les que afecten els aliments que realment necessitem.
   • Recomanem decantar-se per productes de temporada, escollir marques blanques, fixar-se en el preu per kilogram o utilitzar aplicacions d’estalvi específiques o que ofereixin gangues.
   • Pot ser d’ajut comparar preus online a través de les pàgines web dels supermercats abans d’anar a comprar.
Consells sobre l’energia
   • És recomanable usar els electrodomèstics que menys consumeixin i fer-ho responsablement, igual que amb l’ús de la calefacció.
   • Es pot rentar amb aigua freda, ajustar la temperatura de la nevera i instal·lar airejadors a les aixetes i dutxes, per reduir el consum.
   • Cal aprofitar els recursos que proporciona casa nostra, com obtenir el màxim rendiment de la llum natural.
   • Per reduir el consum de carburant, s’insta a fer servir transport públic sempre que sigui possible o compartir cotxe. Si no es pot, reduir la velocitat i fer un ús racional dels vehicles privats.

 

 

Per a més informació sobre aquest i altres temes de consum, contacta amb nosaltres a través de la nostra pàgina ocuc.cat, o a Twitter i Instagram.