El paper dels joves i les joves consumidors/es en la prevenció del malbaratament alimentari

Oct 6, 2023Actualitat, Blog

El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, cada persona genera 35 quilos de residus alimentaris per any.

El 58% del malbaratament alimentari generat té lloc a les llars. Com més de la meitat del malbaratament es genera a les llars, trobem que és important donar consells i solucions per prevenir aquest balafiament.

Com a organització de consumidors que som, des de l’OCUC considerem rellevant el paper de les persones joves consumidores per tal de reduir el malbaratament alimentari. Per aquest motiu hem estat realitzant un projecte per sensibilitzar i donar consells amb l’objectiu de minimitzar el desaprofitament alimentari a les llars. Les persones consumidores, com a usuàries finals dels aliments, podem contribuir de forma notable a la reducció del malbaratament alimentari, sent conscients de les implicacions socials i ambientals que tenen cadascuna de les decisions de consum que prenem.

A partir de l’octubre començarem a penjar petits vídeos que expliquen situacions quotidianes de desaprofitament d’aliments i com es poden prevenir. D’aquesta manera busquem sensibilitzar i donar visibilitat als bons hàbits de consum. Busquem així captar l’atenció de les joves persones consumidores, amb un format atractiu en aquestes edats.

Tenim al nostre abast accions per reduir el malbaratament alimentari, gestionant i consumint els aliments amb cura i responsabilitat.

 

  • COM COL·LOCAR ELS PRODUCTES QUAN TORNO DE COMPRAR?

És important col·locar els aliments correctament un cop tornem de comprar. Els aliments que porten més temps a la nevera i tenen una data de caducitat més propera han d’anar davant dels aliments més nous, d’aquesta manera es consumiran abans.

 

  • COMPRA INTEL·LIGENT, COMPRA RESPONSABLE

Comprar aliments que consumim molt en format més gran, com els iogurts de mig quilo o els cereals, ens ajudarà a estalviar diners alhora que evita els envasos d’un sol ús.

 

  • FES UNA LLISTA DE LA COMPRA, I FES-LI CAS!

Abans d’anar a comprar, és important realitzar una llista de la compra amb el que realment necessitem. Així evitarem comprar aliments que ja tenim o no necessitem, alhora que estalviem diners.

 

  • DATA DE CONSUM PREFERENT I DATA DE CADUCITAT

Saber diferenciar aquestes dues dates és important per evitar el malbaratament alimentari, aliments en els quals la data de consum preferent ha expirat es poden consumir sempre i quan s’hagin conservat correctament i encara tinguin el color, olor i gust adequats.

 

  • LLEGEIX LES ETIQUETES I EVITA EL MALBARATAMENT

Molts cops, quan obrim un producte, ens trobem el missatge de “un cop obert consumir en X dies”. Què passa si és un pot massa gran i sabem que en aquests dies no es consumirà? Et donem una sèrie de consells per utilitzar aquest tipus de producte i conservar-los correctament.

 

  • SOBRA MENJAR? GUARDA’L PER DESPRÈS!

Si ens sobra part d’un àpat, com per exemple l’entrepà del berenar, no hem de llençar-lo. És un aliment que es pot guardar i consumir quan es torni a tenir gana.

 

  • CUINA AVUI I GAUDEIX TOTA LA SETMANA

Si un dia cuinem massa quantitat de menjar i no ens el podem acabar, és preferible guardar-lo en un tàper que llençar-lo. Així hem aconseguit un àpat per un altre dia alhora que disminuïm el desaprofitament d’aliments.

 

  • L’IMPERFECTE TAMBÉ ÉS DE QUALITAT

Denunciem el desaprofitament dels productes que tenen mides no comercials o no compleixen els estàndards estètics.

 

  • DISTRIBUCIÓ INTEL·LIGENT PER MANTENIR ELS ALIMENTS FRESCOS

Aprendre a col·locar els aliments com fruites i verdures és important per evitar que la maduració sigui massa ràpida i es facin malbé abans. Saber quins aliments han d’anar a la nevera i quins no, quins poden anar junts i quins millor separats.

 

  • ESTALVIA DINERS I AJUDA A REDUIR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Molts supermercats, quan els productes estan propers a la data de caducitat, els rebaixen per incentivar la seva compra. Aquests productes estan en les mateixes bones condicions que els altres, i més econòmics. Els podem comprar per estalviar diners, i si no els anem a utilitzar, els podem congelar, sempre llegint les etiquetes del producte per veure si és aconsellable o no.