La AESAN informa de diversos casos de botulisme

Jul 19, 2023Actualitat, Notícies

S’han confirmat 4 casos de botulisme i 2 més de probables amb un vincle comú de consum els dies previs de truita de patata envasada adquirida a diferents supermercats. Els casos s’han produït a diverses comunitats autònomes.

Els serveis de salut pública de les comunitats autònomes estan informats per reforçar la detecció precoç en cas d’aparició de nous casos amb sospita de botulisme si s’arribessin a produir.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha traslladat tota la informació disponible als punts de contacte de les comunitats autònomes perquè facin les investigacions pertinents en relació amb els productes que van poder ser consumits per algun dels casos.

Encara no s’ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos, que relacionin causa efecte. Tot i això, continuen les investigacions amb la col·laboració de l’empresa de producció.

S’estan fent investigacions en relació amb la possibilitat que hi hagi algun producte al mercat que no sigui segur o si hi ha desviacions en els processos de producció, distribució, emmagatzematge o transport que justifiquin l’existència d’aquest risc.

Volem recordar als consumidors la importància, sobretot en aquesta època de l’any degut a la calor, de conservar els productes alimentaris a les temperatures de conservació indicades a l’etiquetatge i seguir les instruccions d’ús indicades pels fabricants, ja que garanteixen la seguretat dels productes pels quals s’estableix una data de caducitat.

En el cas de les truites envasades és especialment important, ja que pot haver la falsa sensació de que són com les conserves, que tenen estabilitat tèrmica, i mantenir-les sense refrigeració a la temperatura ambient actual pot derivar en problemes de salut després del seu consum.