La nova Llei 1/2025 estableix mesures per reduir les pèrdues i el malbaratament que es produeix al llarg de la cadena alimentària i presenta mesures per promoure una gestió més eficient dels recursos
La Llei 1/2025, aprovada l’1 d’abril, té com a objectiu reduir de manera significativa les pèrdues i el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena alimentària a Espanya. Aquesta norma respon a un repte ambiental, econòmic i social, i s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, especialment amb els relatius al consum responsable, la lluita contra la fam i l’acció climàtica.
La llei presenta una jerarquia de prioritats:
- Prevenir
- Fomentar la donació
- Si no és possible donar, reutilitzar o transformar els excedents
A més, fixa obligacions per a empreses, administracions i ciutadania, impulsa plans de control, accions de sensibilització i mesures per afavorir una alimentació sostenible. L’objectiu: reduir un 50 % el malbaratament per càpita en el comerç i les llars abans de 2030.
Amb el suport d’aquesta llei, iniciatives com les de l’OCUC guanyen rellevància i cobertura institucional, reforçant el seu paper en la lluita contra el malbaratament alimentari i en la promoció d’una alimentació més sostenible, ètica i conscient.
☝️ Teniu disponibles les diferents campanyes de sensibilització i guies pràctiques que hem fet al llarg dels anys a la nostra pàgina web!