Nou mecanisme ibèric per combatre el preu de la llum

Jun 17, 2022Actualitat, Notícies

El passat dijous, la Comissió Europea va aprovar l’excepció ibèrica per rebaixar la factura de la llum a Espanya i Portugal. S’espera que aquesta decisió signifiqui un avenç per canviar el mecanisme de formació de preus que existeix actualment a Espanya. De la mateixa manera, es preveu que els consumidors comencin a notar les reduccions a la factura a partir del 15 de juny.

Malgrat tot, les mesures aplicades pel Govern no seran suficients per pal·liar la inflació que continua en alça. Els elevats preus de la factura de la llum afecten a tots els consumidors i consumidores, però sobretot a les persones més vulnerables. Aquest mecanisme no suposarà una rebaixa substancial del preu de l’electricitat, més enllà de l’estalvi del 15% ja anunciat.

Cal remarcar que és una mesura de caràcter temporal, amb un efecte limitat. Encara que és un pas endavant cap al canvi, la Unió Europea continua avançant en la interconnexió i el mercat únic de l’energia.

El sistema de fixació de preus actual va ser ideat per a un sistema de producció fòssil, però és possible que estigui arribant al seu fi. La transició energètica ens dirigeix cap a altres formes més netes de generar energia, i un sistema basat en un altre tipus de producció d’energia comença a quedar obsolet.

L’escalada de preus, entre altres causes, ha estat possible perquè el sistema elèctric vigent legitima les actuacions abusives contra els consumidors. Aquests es veuen altament  afectats pel que constitueix una porció minoritària de l’energia que es consumeix a Espanya. Si es vol persistir en la producció d’energies renovables, per tal d’assolir els objectius climàtics, no és viable que el preu de l’electricitat continuï sent determinat per les energies fòssils, com el gas.

 

Per a més informació sobre aquest i altres temes de consum, contacta amb nosaltres a través de la nostra pàgina ocuc.cat, o a Twitter i Instagram.