Protegeix les teves dades personals

Jan 20, 2022Actualitat, Notícies

En èpoques de rebaixes, compres nadalenques, o promocions com el Black Friday, grans i petites marques poden aprofitar per esbrinar més sobre els consumidors, i fer-los arribar els seus missatges publicitaris. Aquestes grans cites comercials també són temps de màxima activitat per als ciberdelinqüents, els usuaris poden ser objecte de frau digital. Des d’SMS molt convincents, en què suplanten, per exemple, una empresa de missatgeria que intenta entregar un paquet, a trucades de veu amb ofertes seductores que amaguen un frau. Les persones o empreses que cometen un frau digital pot ser que coneguin el nom del consumidor, el número de telèfon, o fins i tot el compte de correu electrònic.

Sovint aquestes dades les facilita el mateix usuari, a través d’un correu electrònic, un missatge breu de text, un anunci o un formulari. També es pot tractar d’una trucada en la qual l’estafador/a demana prou informació per fer una mena de retrat robot del consumidor i traçar un mapa de com arribar-hi. Existeix una tendència a normalitzar accions com emplenar caselles amb les dades personals o acceptar condicions d’ús sense revisar-les a fons, el que pot derivar en cedir informació personal automàticament.

S’ha de ser conscient que la nostra informació és molt valuosa, i per això la cobegen, tant tota classe d’empreses com ciberdelinqüents. No convé exposar-se confiant les dades personals sensibles a qualsevol, això no només converteix l’usuari en un objectiu per al correu electrònic no desitjat (correu brossa o spam) i el correu comercial, sinó que també el fa vulnerable davant d’estafes, i cap recompensa ni descompte s’ho val.

 

Per a més informació sobre aquest i altres temes de consum, contacta amb nosaltres a través de la nostra pàgina ocuc.cat, o a Twitter i Instagram.