L’apagada massiva del dilluns va provocar la pèrdua d’aliments, danys en electrodomèstics i cancel·lacions de viatges. La CECU ofereix algunes claus per saber què fer i com actuar
Després de l’apagada massiva que es va produir aquest dilluns 28 d’abril a tot el país, moltes persones consumidores s’han vist afectades per la interrupció sobtada del servei elèctric. Davant d’aquesta situació, la Federació de Consumidors i Usuaris (CECU), de la qual formem part, ha emès un comunicat informatiu amb orientacions sobre els possibles drets de reclamació per part dels afectats.
Quins danys es poden reclamar?
Encara que, a priori, l’apagada podria considerar-se un cas de força major —especialment mentre no es coneguin les causes exactes—, la CECU recomana guardar tota la documentació relacionada amb els danys patits. Això inclou factures de reparacions d’electrodomèstics o dispositius electrònics, fotografies de danys, tiquets de viatge o d’allotjament, entre altres.
Segons la normativa vigent (Reial decret 1955/2000), les distribuïdores elèctriques poden ser responsables si l’apagada no va ser causada per un fenomen imprevisible, sinó per manca de manteniment o per una explotació inadequada de la xarxa elèctrica.
Passos a seguir per reclamar:
◈ Comprovar l’assegurança de la llar o de viatge: si es disposa d’una pòlissa, cal revisar què cobreix i presentar una reclamació a la companyia asseguradora. Si aquesta no respon, es pot acudir a la Direcció General d’Assegurances.
◈ Serveis no prestats: no es pot reclamar per danys i perjudicis si el servei no s’ha ofert per una causa aliena, però sí que és possible reclamar la devolució de l’import corresponent a la part no prestada (bitllets de transport, interrupció del subministrament elèctric, etc.).
◈ Assistència de les aerolínies: tot i que no estan obligades a compensar per cancel·lacions, sí han d’oferir menjar, beguda i allotjament, especialment a persones vulnerables. Si no ho han fet, es poden reclamar les despeses ocasionades.
◈ Aliments en mal estat: només seran reclamables si es demostra negligència de la distribuïdora elèctrica. Tot i això, s’aconsella fer fotografies dels productes afectats i seguir les recomanacions de l’AESAN sobre la seguretat alimentària en cas d’interrupció del fred.
Altres recomanacions:
Des de CECU es remarca la importància de tenir diners en efectiu disponibles, especialment per a col·lectius vulnerables, donada la dependència creixent dels sistemes de pagament digitals.
Finalment, es demana prudència amb la informació que circula per xarxes socials o fonts no oficials. És essencial contrastar les notícies i confiar en canals institucionals per estar correctament informats.
🔗 Per a més informació i recursos de reclamació: www.noclamesreclama.org/reclama