Recomanacions per comprar i conservar les coques de Sant Joan

Jun 21, 2023Actualitat, Blog

S’acosta la Revetlla de Sant Joan, una de les festes populars més arrelades als Països Catalans. Durant aquesta celebració hi ha el costum d’elaborar i consumir milers de Coques de Sant Joan, coca de forner o feta a casa, de llardons, amb fruita confitada o farcida de nata, de crema o de trufa.

Les coques farcides amb crema i nata són productes que poden contaminar-se fàcilment si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que tenim actualment suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes.

Els consumidors tenen un paper important en la seguretat del producte i en la prevenció de les malalties transmeses pels aliments, des del moment de fer-ne la compra fins al moment de consumir la coca. Per això, és important:

  • Adquirir les coques en un establiment apte per l’elaboració i/o venda d’aquests aliments
  • Comprar el tipus de coca (farcida o no) en funció de les possibilitats de conservar-la fins al moment del consum. Per exemple, si has de fer un desplaçament llarg i no pots assegurar la conservació del producte en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient
  • Conservar en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata, i en el cas que en sobri, retornar-la a la nevera per garantir la seva conservació

Si teniu pensat elaborar la coca a casa, respecteu les normes bàsiques d’higiene: netejar, separar, coure i refredar.

L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) us desitja una bona Revetlla de Sant Joan!