En el marc del projecte de malbaratament alimentari a les llars, hem realitzat un seguit d’entrevistes a diferents actors que promouen bones pràctiques per a la minimització del malbaratament alimentari.
Des de L’OCUC hem volgut conèixer la realitat envers el fenomen del Malbaratament Alimentari des de diferents actors que vetllen i promouen un canvi cap al sentit del reaprofitament alimentari i del mal ús dels aliments. Hem realitzat un seguit d’entrevistes a actors de diferents estadis de la cadena alimentària per entendre aquesta problemàtica d’una manera plural.
Com a bones pràctiques per la minimització de malbaratament alimentari hem entrevistat: En primer lloc Marga Pradas ,autora del llibre L’hora del taper. Receptes senzilles i saludables per menjar fora de casa i també creadora i escriptora del seu blog amb el mateix títol. En segon lloc, Fina Eslava, cap d’Administració i Núria Casals, Coordinadora de Qualitat i de Prevenció de Riscos Laborals de l’Escola Puigcerver. En tercer lloc, Antoni Garcia, Secretari del Banc d’aliments i un dels responsables del Programa per la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a Reus anomenat Gestió Alimentària Responsable. En quart lloc, Gerard Pijoan Homs, coordinador tècnic dels Espigoladors “Recollida d’aliments imperfectes, donació, transformació i comercialització”. Per últim, Josep Castany, Responsable de Relacions Externes de Bon Preu.
Marga Pradas, dona ocupada a temps complet, mare de dues filles dina a la feina en un espai comú amb els seus companys de professió. La idea del blog i posteriorment la redacció del seu llibre es va originar arran dels anomenats “Dilluns dolços”. Van crear, entre els companys, un dia en el qual un d’ells portava unes postres per compartir i arran d’això va tenir la idea de compartir receptes. Recull les receptes del seu dia a dia al blog “L’hora del taper“. A l’entrevista ens explica com dinar de tàper i reaprofitar el menjar que ens sobra per crear receptes noves ens ajuda a reduir el malbaratament alimentari a les llars.
Fina Eslava i Núria Casals de l’Escola Puigcerver de Reus, també han actuat, conjuntament amb els seus companys de professió, per fer front al malbaratament alimentari. El seu menjador escolar reaprofita tots els aliments aptes pel consum que han sobrat i els ofereix a entitats socials que els fan arribar a persones necessitades. Tanmateix, l’escola ha creat un projecte pedagògic al voltant dels aliments amb l’objectiu de fer partícips als alumnes del l’origen del menjar i el llarg procés que comporta tenir un plat a taula, mitjançant l’hort de l’escola. A l’entrevista ens expliquen com funcionen aquests projectes.
El testimoni d’Antoni Garcia, Secretari del Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona que juntament amb Taller Baix Camp i l’Ajuntament de Reus han creat un projecte comú anomenat Gestió Alimentària Responsable. Entre tots han engegat un programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a Reus. A l’entrevista ens explica de prop aquesta iniciativa.
El projecte de Gestió Alimentària no està sol al seu àmbit d’actuació. Aquí doncs, presentem el següent entrevistat Gerard Pijoan Homs, economista de formació, és el coordinador tècnic d’Espigoladors. Aquesta entitat lluita contra el malbaratament alimentari recollint productes frescos dels camps catalans que sinó s’haurien llençat, en cedeix un 90% a entitats socials i transforma un 10% d’aquestes fruites i verdures en conserves d’alta qualitat a través de la marca es im-perfect. Durant l’entrevista ens explica amb més profunditat els objectius i les accions que realitzen.
Per acabar, tenim la visió d’una gran infraestructura comercial com és un Supermercat en veu de Josep Castany, responsable de relacions externes de Bon Preu, gestor de temes de medi ambient i gestió energètica. Des d’aquesta entitat s’estan duent a terme diverses iniciatives per reduir el malbaratament alimentari, com per exemple la fundació Pont Alimentari i en els supermercats les ofertes d’última hora per aquells aliments que estan a prop de la seva caducitat. A l’entrevista ens explica totes les iniciatives en profunditat.
Tot i que els interessos i posicions poden ser distintes, hem pogut observar que la finalitat per una reducció del malbaratament alimentari és comuna i que és un problema originat per tots però que també que pot ser mitigat per nosaltres mateixos.
En aquest projecte hem vist algunes de les moltes maneres que hi ha per contribuir, els entrevistats en són un exemple però hi ha un munt de persones i entitats més que ja hi estan aportant la seva part, la voluntat per aconseguir un canvi només depèn de nosaltres i som nosaltres que hi podem posar remei. Fent èmfasi amb el testimoni de Gerard Pijoan “El primer pas és ser conscient del poder que tenim i de la capacitat de canvi social que és inherent de cadascú”.
Si us heu quedat amb ganes de veure el material audiovisual sencer podeu consultar-lo al nostre canal de Youtube “Organització de consumidors i usuaris”.