Com podem reduir l’ús de plàstic al dia a dia?

Apr 16, 2021Actualitat

El consum de plàstic ha anat augmentant any rere any. L’any passat es van produir 500 tones de plàstic globalment. Evidentment, la producció i de retruc el consum de plàstic d’un sol ús en general és un problema, però aquest s’agreuja quan gran part d’aquest arriba als nostres mars i oceans.

Des de les institucions nacionals i internacionals s’han aprovat normatives per afrontar aquesta problemàtica, juntament amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible agenda 2030. 

És evident que la producció i consum de plàstic tant a escala col·lectiva com en l’àmbit personal és una dificultat a afegir. Per això, des de L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya volem donar uns consells per reduir el consum de plàstic en el nostre dia a dia. Petits gestos del dia a dia que poden ajudar en la disminució de consum de plàstic d’un sol ús.

 

  • Menys bosses de plàstic. Anar a comprar amb bosses de tela. A més, podem dur de casa carmanyoles i pots reutilitzables perquè ens envasin productes frescos com el peix, la carn i embotit. A la fruiteria utilitzar bosses reixades en comptes de petites bosses de plàstic.
  • Reduim les ampolles d’aigua. Utilitzar ampolles reutilitzables en el dia a dia. També podem demanar a bars i restaurants que ens serveixin el cafè per emportar en un petit termo. Així reduirem ampolles d’un sol ús.
  • Optar per teixits naturals: Podem reduir la quantitat de roba fabricada amb teles plàstiques sintètiques, ja que alliberen diminuts microplàstics que poden acabar als oceans.
  • Film plàstic per a emmagatzemar aliments. Pots fer ús d’alternatives més ecològiques com els recipients de vidre reutilitzables. És una forma més saludable i sostenible per a emmagatzemar els aliments.
  • Pots utilitzar la copa menstrual o compreses de tela reutilitzables. A més de no generar escombraries que contenen plàstic, com les compreses i tampons, s’estalvia en residus com a embolcalls, caixes i aplicadors.
  • Els plàstics d’un sol ús com les palletes de plàstic es poden canviar per la seva variant reutilitzable, com en aquest cas, les palletes metàl·liques. 
  • Comprar a granel. Algunes botigues venen aliments a granel com l’arròs, la pasta, nous o cereals. Optant per omplir la teva bossa o envàs reutilitzable amb aquests productes contribuiràs en la reducció de residus.

 

Reduir el consum de plàstic és un pilar important a l’hora de consumir de manera responsable. Si vols més informació sobre consum responsable fes clic per llegir aquest article.