Fonaments d’un consum responsable

Jan 14, 2021Actualitat, Notícies

La responsabilitat a l’hora de consumir és un aspecte que molta gent té en compte, però en què es fonamenta aquesta responsabilitat?

El consum responsable implica consumir de manera ètica, ecològica i social. Es tracta de comprar productes tenint en compte, no només el preu, sinó també les condicions mediambientals i laborals. 

Quan consumim de manera ètica ho fem reflexionant sobre les necessitats reals que tenim com a consumidors i les que ens són imposades. És recomenable equilibrar els nostres hàbits de consum i optar per un model de benestar que reguli la possessió de béns materials.

En èpoques d’alt consum com el Black Friday o el Nadal, és recomanable realitzar una llista de prioritats per tal de comprar el necessari i no deixar-se seduir per ofertes d’última hora.

Per poder realitzar un consum ecològic, els ciutadans han de contemplar que els productes que comprin tinguin aspectes relacionats amb la protecció del medi ambient. Per a poder-ho fer els consumidors podem consultar l’etiquetatge per tenir més informació de la procedència del producte o comprar en petits comerços amb producció pròpia. Adquirint productes de proximitat ajudem a reduir la petjada de CO2, ja que hi ha menys intermediaris entre el productor i la venda final.

El consum social contribueix a la creació de llocs de treball dignes i es basa en els principis de no discriminació i no explotació. Per tenir en compte aquests principis, s’han de consultar tots els intermediaris del producte, des del productor primari fins al lloc de venda.

En època de tancament de botigues i restauració, és important considerar aportar al consum en aquests negocis en comptes de fer-ho en grans portals de venda online.

Per això, una de les millors maneres de contribuir amb el consum responsable és mitjançant el consum de proximitat. D’aquesta manera, no només ajudarem l’economia local, sinó que reduirem la contaminació i fomentarem el desenvolupament del medi rural i l’economia agrària.

En èpoques festives, hem de tenir present controlar les compres massives i innecessàries per evitar el malbaratament de productes alimentaris. Si vols més informació sobre consum de proximitat en l’àmbit de l’alimentació, pots veure la nostra entrevista a Valentí Mongay, cuiner i membre de Slow Food Garraf.