La Unió Europea presenta una modificació per millorar la protecció dels viatgers

Mar 28, 2025Actualitat, Notícies

Amb la proposta de modificació de la Directiva 2015/2302 sobre viatges combinats i serveis de viatges vinculats la UE pretén aclarir aspectes legals i reforçar la protecció dels viatgers, especialment arran de la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 va evidenciar mancances en la protecció dels consumidors davant cancel·lacions massives de viatges. Per aquest motiu, el 29 de novembre de 2023 la Comissió Europea va presentar una proposta per modificar la Directiva de 2015. El projecte pretén imposar que les normes que recullen els drets dels consumidors en relació amb els viatges combinats i serveis de viatge vinculats siguin més clares i eficients per tal que els viatgers coneguin els seus drets i puguin defensar-se de manera més eficient.

En aquest informe es detallen els principals problemes detectats, on destaquen els retards en els reemborsaments als viatgers que cancel·len els viatges, les dificultats existents per reclamar compensacions i la poca claredat en les responsabilitats de les agències i els operadors turístics.

Com a propostes de millora, es plantegen mesures com:

  • Garantir reemborsaments més ràpids i eficients. Actualment, els viatgers tenen dret a reemborsaments en un màxim de 14 dies. La Comissió vol establir mecanismes perquè les empreses compleixin el termini.
  • Protecció en cas de fallida de l’operador turístic. Es proposa reforçar els mecanismes de protecció financera perquè els clients recuperin els diners automàticament en cas de fallida. Es permet la possibilitat d’introduir fons de compensació o assegurances obligatòries per garantir la seguretat econòmica dels viatgers.
  • Transparència en els contractes de viatges combinats. És necessari millorar la informació prèvia al contracte, amb clàusules més clares sobre preus, reemborsaments i drets del consumidor per tal que aquests sàpiguen què poden reclamar i quan. A més, els operadors hauran d’incloure de manera explícita qui és responsable de cada servei (vols, hotels, excursions, etc.).
  • Protecció en situacions de crisi. Per poder gestionar casos com la pandèmia de la COVID-19, es vol establir regles específiques per gestionar crisis sanitàries, desastres naturals o situacions excepcionals. Per a això, es permet la possibilitat d’introduir reemborsaments automàtics en casos de forà major, sempre garantint l’opció d’un reemborsament en efectiu.
  • Regulació de les plataformes digitals i la venda en línia. Ja que molts viatges combinats es compren a través de plataformes digitals, la proposta busca clarificar la responsabilitat de plataformes com Booking, Expedia o Skyscanner. Aquesta busca obligar les plataformes a garantir els mateixos drets que les agències físiques.

Amb aquestes iniciatives i proposicions, la Comissió Europea té com a objectiu millorar l’experiència dels viatges i garantir un mercat de viatges més just i transparent a Europa.