Pobresa energètica

Apr 22, 2022Actualitat, Notícies

Els estudis recents que s’han fet a Catalunya i Espanya parteixen de considerar que una llar està en situació de pobresa energètica quan:

    • És incapaç de pagar una quantitat d’energia suficient per satisfer les seves necessitats domèstiques (especialment de calefacció a l’hivern -18º C-).
    • Es veu obligada a destinar una part excessiva dels seus ingressos a pagar la factura energètica del seu habitatge.

Amb tot, encara no hi ha un consens sobre com valorar la pobresa energètica. De fet, s’observa com països amb definicions estàtiques associades a nivells d’ingressos les estan revisant.

 

L’arrel del problema de la pobresa energètica es constitueix per:

    • Un injustificat alt preu de l’energia (preu que no respon a la seva realitat de costos, considerat com un producte de luxe quan es tracta d’un servei essencial i un dret instrumental a altres drets fonamentals).
    • La mala qualitat de l’edificació (ineficiència energètica del parc immobiliari), barrera a més insuperable en el cas de la població que viu en situació de pobresa energètica, ja que solen viure en règim de lloguer sense accés a mesures de rehabilitació.
    • Les baixes rendes d’una gran part de la població.

La societat civil no és culpable de sofrir pobresa energètica, sinó víctima del model: el problema està a assumir l’energia com un producte financer i no com un dret.

Amb l’actual crisi de preus energètics, per a no deixar a ningú enrere és necessari considerar legislativament el subministrament d’energia com un dret i garantir l’accés universal a aquest subministrament bàsic, que permet unes condicions de vida dignes segons els estàndards actuals.

Ha de garantir-se el dret a l’energia neta per a les persones més vulnerables, la prohibició de talls de subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, i mesures per a assegurar l’eficiència energètica i contra la concentració de poder dels oligopolis.

La inversió pública i local i l’impuls a l’autoconsum, tant individual com col·lectiu, i les comunitats energètiques han de ser prioritàries per a reduir la pobresa energètica i facilitar la sobirania energètica a la societat.

 

Per a més informació sobre aquest i altres temes de consum, contacta amb nosaltres a través de la nostra pàgina ocuc.cat, o a Twitter i Instagram.