Les claus de la nova Llei contra el malbaratament alimentari

Aquesta llei es proposa reduir a la meitat el malbaratament alimentari el 2030

Aquest dimecres el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya que es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari els propers 10 anys i que s’emmarca en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de fam zero marcats per les nacions unides.

El malbaratament alimentari a Catalunya és de 262.000 tones anuals segons dades del 2010. Amb aquesta quantitat de menjar es podrien alimentar mig  milió de persones durant un any.

Aquesta llei és pionera a Europa i suposarà diversos canvis tant en el sector de l’hostaleria i la restauració, com en les administracions públiques i en l’espigolament.

  • En el sector de l’hostaleria i la restauració l’establiment estarà obligat a oferir al consumidor, sense cap cost addicional, emportar-se els aliments que no hagi consumit en un envàs biodegradable, compostable o fàcilment reciclable.
  • En l’administració pública s’imposa que la reducció del malbaratament alimentari consti en els contractes públics i convenis relacionats amb la gestió d’aliments, així com elaborar un Pla estratègic de prevenció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments.
  • En la Llei es reconeix l’espigolament com ‘una activitat complementària i sense ànim de lucre que té com a objectiu prevenir les pèrdues alimentàries a la producció primària’ i s’anuncia que properament es publicarà una guia al respecte.

Combatre el malbaratament d’aliments és quelcom que a l’OCUC ens preocupa i ens ocupa. Fer una llista de la compra, organitzar correctament el rebost i la nevera o tenir en compte la data de consum preferent i de caducitat són només alguns dels consells que compartíem la setmana passada en aquest article per reduir els aliments que llencem.

Comparteix aquest article i suma’t a reduir el malbaratament alimentari. Fer-ho és a les teves mans!