Paper dels joves en la prevenció del malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària. Considerem rellevant en la problemàtica del malbaratament alimentari el paper de les persones joves consumidores per tal de sensibilitzar-les i educar-les amb l’objectiu de minimitzar el malbaratament alimentari a les llars actuals i futures. La persona consumidora, com a usuària final dels aliments, pot contribuir de forma notable a reduir el malbaratament alimentari a les llars i ser conscient de les implicacions socials i ambientals que té cadascuna de les decisions que pren en el moment de la compra i del consum. Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat d’acord amb la seva significació. Amb aquest projecte es pretén realitzar una campanya de sensibilització i consciència als joves consumidors dels principals hàbits de consum i de compra de les llars catalanes en raó al desaprofitament alimentari.

  • COM COL·LOCAR ELS PRODUCTES QUAN TORNO DE COMPRAR?

És important col·locar els aliments correctament un cop tornem de comprar. Els aliments que porten més temps a la nevera i tenen una data de caducitat més propera han d’anar davant dels aliments més nous, d’aquesta manera es consumiran abans.

 

  • COMPRA INTEL·LIGENT, COMPRA RESPONSABLE

Comprar aliments que consumim molt en format més gran, com els iogurts de mig quilo o els cereals, ens ajudarà a estalviar diners alhora que evita els envasos d’un sol ús.

 

  • FES UNA LLISTA DE LA COMPRA, I FES-LI CAS!

Abans d’anar a comprar, és important realitzar una llista de la compra amb el que realment necessitem. Així evitarem comprar aliments que ja tenim o no necessitem, alhora que estalviem diners.

 

  • DATA DE CONSUM PREFERENT I DATA DE CADUCITAT

Saber diferenciar aquestes dues dates és important per evitar el malbaratament alimentari, aliments en els quals la data de consum preferent ha expirat es poden consumir sempre i quan s’hagin conservat correctament i encara tinguin el color, olor i gust adequats.

  • LLEGEIX LES ETIQUETES I EVITA EL MALBARATAMENT

Molts cops, quan obrim un producte, ens trobem el missatge de “un cop obert consumir en X dies”. Què passa si és un pot massa gran i sabem que en aquests dies no es consumirà? Et donem una sèrie de consells per utilitzar aquest tipus de producte i conservar-los correctament.

 

  • SOBRA MENJAR? GUARDA’L PER DESPRÈS!

Si ens sobra part d’un àpat, com per exemple l’entrepà del berenar, no hem de llençar-lo. És un aliment que es pot guardar i consumir quan es torni a tenir gana.

 

  • CUINA AVUI I GAUDEIX TOTA LA SETMANA

Si un dia cuinem massa quantitat de menjar i no ens el podem acabar, és preferible guardar-lo en un tàper que llençar-lo. Així hem aconseguit un àpat per un altre dia alhora que disminuïm el desaprofitament d’aliments.

 

  • L’IMPERFECTE TAMBÉ ÉS DE QUALITAT

Denunciem el desaprofitament dels productes que tenen mides no comercials o no compleixen els estàndards estètics.

  • DISTRIBUCIÓ INTEL·LIGENT PER MANTENIR ELS ALIMENTS FRESCOS

Aprendre a col·locar els aliments com fruites i verdures és important per evitar que la maduració sigui massa ràpida i es facin malbé abans. Saber quins aliments han d’anar a la nevera i quins no, quins poden anar junts i quins millor separats.

 

  • ESTALVIA DINERS I AJUDA A REDUIR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Molts supermercats, quan els productes estan propers a la data de caducitat, els rebaixen per incentivar la seva compra. Aquests productes estan en les mateixes bones condicions que els altres, i més econòmics. Els podem comprar per estalviar diners, i si no els anem a utilitzar, els podem congelar, sempre llegint les etiquetes del producte per veure si és aconsellable o no.