Seguretat digital en el Dia del Consumidor: com prevenir els fraus en línia

Mar 21, 2025Actualitat, Notícies

Organitzacions i associacions de consumidors de Catalunya, advocats i Mossos analitzen el panorama actual de la ciberdelinqüència i les mesures que poden adoptar els usuaris per protegir-se

Les principals organitzacions de consumidors de Catalunya en col·laboració amb advocats especialitzats i representants dels Mossos d’Esquadra es van reunir a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Barcelona per debatre sobre la suplantació d’identitat i les estafes en consum. L’acte, organitzat en el marc del Dia Mundial del Consumidor, va posar sobre la taula els riscos als quals s’enfronten els consumidors i va oferir eines per protegir-se davant dels fraus.

La nova realitat de les telecomunicacions i les estafes digitals

L’esdeveniment va iniciar amb una conferència a càrrec de Guillermo Canal, enginyer de telecomunicacions i director gerent de la Federació Catalana d’Empreses de Telecomunicacions (FECEMINTE), qui va exposar l’evolució de les telecomunicacions en els darrers anys i com s’han modificat les estratègies dels estafadors.

Tal com assegura el Sr. Canal, el sector ha canviat dràsticament: “Fa tres anys hi havia més de 100 operadores de telecomunicacions, avui només en queden 40.” Això ha suposat nous reptes, ja que les estafes han existit des de sempre, només que ara els delinqüents han canviat les seves estratègies i canals.

També va recordar que en el passat, quan només operava Telefònica, resultava difícil o impossible suplantar la seva identitat o enganyar els usuaris per fer-los canviar de companyia. No obstant això, va destacar les incidències que es van registrar a l’empresa degut a la manca de transparència sobre els serveis contractats dels consumidors.

Amb el temps, gràcies a denúncies i reclamacions, es van implementar normatives per protegir millor els consumidors. Tot i això, el Sr. Canal va voler deixar clar que “les teleoperadores són empreses privades que busquen guanyar diners i no tenen cap obligació de protegir el consumidor, però tampoc tenen cap dret a enganyar-nos.”

A més, va fer referència a l’Ordre Ministerial TDF/149/2015, que posa mesures per evitar les estafes relacionades amb telecomunicacions. No obstant, l’enginyer va precisar que aquesta ordre ministerial no resol el tema, sinó que només posa ordre i va reconèixer que encara queden obstacles importants, com la detecció de trucades fraudulentes d’origen internacional. En aquest sentit, va exposar la idea que, si una teleoperadora té dubtes sobre l’origen o la finalitat d’una trucada, hauria d’advertir el destinatari amb una marca distintiva.

Finalment, el Sr. Canal va plantejar una qüestió fonamental per entendre els reptes de la regulació: què entenem per trucades no desitjades? La falta d’un consens clar sobre aquest tema dificulta la creació d’un marc legal efectiu.

Responsabilitat de les teleoperadores i la protecció del consumidor

A continuació de la conferència, es va donar pas a una taula rodona moderada per Xènia Escoda, responsable de l’àrea jurídica de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC). Els ponents van abordar diferents aspectes de les estafes en telecomunicacions, responent un seguit de preguntes obertes. L’acte es va iniciar amb la pregunta “Les empreses de telecomunicacions estan preparades per la nova llei?“.

En primer lloc, va intervenir l’advocat Albert Garreta de CUS/ACPB i va valorar la nova normativa. Segons ell, “aquesta llei és un pas endavant, però encara és insuficient“, ja que, tot i que les teleoperadores apliquin les noves mesures, això no garantirà una protecció total per als consumidors. Per això, va recomanar que siguin els mateixos usuaris els qui es protegeixin evitant qualsevol interacció amb números desconeguts o missatges sospitosos.

Tot seguit, el representant dels Mossos d’Esquadra expert en ciberdelinqüència va reconèixer que l’aplicació tècnica de la llei és possible, però va advertir que, tal com passa en les estafes bancàries, les operadores haurien d’assumir més responsabilitats. “Les entitats bancàries han de fer-se càrrec dels fraus si no han implementat els mecanismes adequats per prevenir-los; amb les teleoperadores hauria de passar el mateix”, va assenyalar.

A continuació, Josep Aulet, membre de la UCC, va destacar la necessitat de formar els consumidors perquè puguin defensar-se per si mateixos. “Al consumidor sempre se l’intentarà estafar, però és responsabilitat nostra evidenciar com són aquestes trampes cibernètiques i ajudar-los a decidir i defensar-se”, va afirmar.

Èrik Pazos, de FACUA, va insistir en la importància de la protecció personal del consumidor, subratllant que el més efectiu és “tenir seny“. “Si un número que no coneixem ens dona informació nostra que no hem compartit, ho hem de confirmar amb les nostres entitats contractades i de confiança”, va apuntar.

En aquesta mateixa direcció, Guillermo Canal va advertir: “no hi ha cap problema tècnic, però la normativa ha estat, és i serà sempre insuficient”. L’enginyer va voler conscienciar els assistents sobre els buits encara existents en la normativa i va reconèixer la seva preocupació pel futur: “avui dia no sabem com evolucionarà el món de les telecomunicacions”.

 

En relació amb si els fabricants de dispositius mòbils han de tenir algun compromís en la protecció dels usuaris, els ponents van defensar opinions diverses. Albert Garreta va defensar que sí que haurien d’assumir part de la responsabilitat. En canvi, el representant dels Mossos va diferenciar entre les organitzacions a les quals es pot reclamar responsabilitats i aquelles que poden col·laborar en la protecció dels usuaris.

Josep Aulet va afegir que aquestes empreses haurien de garantir un mínim de seguretat, però que no hauria de recaure en ells allò que es faci a través dels seus dispositius. Aulet no se’n va estar de defensar els usuaris, traient la responsabilitat i culpabilitat d’aquells consumidors que hagin estat víctimes d’aquest tipus de frau i assenyalant directament els ciberdelinqüents.

Finalment, Pazos va posar èmfasi en el paper dels fabricants en la prevenció del malware, o programari maliciós, i altres mecanismes d’espionatge digital.

Com prevenir les estafes i com actuar si en som víctimes

Després d’analitzar l’impacte de les estafes en consum i la responsabilitat de les diferents parts implicades, els experts van destacar la importància que els consumidors adoptin mesures de prevenció per reduir el risc de ser víctimes de fraus. A més, van compartir recomanacions clau per saber com actuar en cas d’haver estat afectats per una estafa.

El representant dels Mossos va advertir que la majoria dels fraus a través de trucades i missatges mòbils es basen en la manipulació emocional, fent que la víctima se senti pressionada per actuar ràpidament. Així, els delinqüents juguen amb la pressa i la por per evitar que els consumidors ens fixem en el contingut dels avisos i ens abaixem la guàrdia a l’hora de donar informacions privades.

Per resumir el procediment a seguir en cas de rebre una notificació d’origen desconegut i sospitós, el representant dels Mossos va introduir el mètode SANA, una guia pràctica per evitar fraus:

  • Stop: Atura’t i controla l’emoció.
  • Analitza: Valora si la situació pot ser sospitosa o precipitada.
  • No: Si tens dubtes, no responguis ni facis cap acció.
  • Ajuda: En cas que sigui una notificació advertint que tens problemes de multes, duanes, el teu compte bancari o que el teu fill necessita quelcom, comprova la informació amb fonts oficials com la DGT, el teu banc o la policia. En cas que es facin passar pel teu fill, prova de contactar amb ell per via telefònica i assegura-te’n que és ell.

També va indicar els passos a seguir en cas de ser víctima de frau:

  1. Aturar la fuita de diners contactant amb el teu banc.
  2. Presentar una denúncia aportant tota la informació possible (telèfon, compte bancari afectat, missatges rebuts).
  3. Resoldre els teus dubtes escrivint als Mossos d’Esquadra a través del correu internetsegura@gencat.cat per resoldre dubtes sobre la fiabilitat d’un missatge o trucada.
    contactando con tu banco.

Darrerament, es va obrir el torn de preguntes on els assistents van poder formular als convidats els seus dubtes o fer reflexions i conclusions. De manera general, els invitats van ressaltar la necessitat de posar a disposició de la ciutadania la màxima quantitat de recursos i coneixement sobre aquestes males pràctiques cibernètiques a través d’actes com aquest celebrat a la OMIC, així com una àmplia difusió de la informació pràctica per als usuaris mitjançant diversos formats.

Frances Puigdomènec, director de Serveis de Consum i Junta Arbitral de Consum de Barcelona i Carme Sabater, presidenta de la Coordinadora d’Usuaris Sanitat (CUS/ACPB), van fer la cloenda de l’acte. Tant Puigdomènec com Sabater van insistir en la importància de donar visibilitat a les associacions i organitzacions de consum a través d’accions conjuntes per tal de crear relacions i projectes comuns per cuidar millor als consumidors.