Comença a aplicar-se la nova Llei de Serveis Digitals

Oct 4, 2023Actualitat, Notícies

La Unió Europea ha aprovat una nova llei que regula el funcionament de les empreses que presten serveis digitals. Aquesta nova llei va entrar en vigor a finals d’agost per les primeres 19 majors plataformes digitals operatives en territori europeu, entre elles Facebook, Instagram o TikTok, així com per les gegants comercials intermediaries com Amazon, Zalando o Aliexpress.

Totes elles hauran de complir amb les noves normes que busquen protegir millor als consumidors i els seus drets fonamentals en línia, lluitant contra continguts il·lícits, a més de proporcionar més transparència i garantir un mercat únic i uniforme a la UE.

La Unió Europea es converteix així en la primera jurisdicció del món on les plataformes online ja no tenen carta blanca per fixar les seves pròpies normes, quedant regulades de la mateixa manera que les institucions financeres. Els principis bàsics d’aquesta llei també seran aplicables per les plataformes en línia a partir de febrer de 2024.

Sobre la llei

Aquesta llei es centra en crear un entorn digital més segur pels usuaris i les empreses digitals, a través de la protecció dels drets fonamentals en línia. Entre els principals problemes que aborda destaquen el comerç i intercanvi de béns, serveis i continguts il·legals en línia i els sistemes algoritmics que amplifiquen la propagació de la desinformació.

Les plataformes en línia hauran d’identificar a cada empresa i aclarar qui ven un producte o ofereix un servei. Això ajudarà a identificar a comercials deshonestos i protegirà les persones consumidores dels productes il·legals, falsificats i perillosos.

Els usuaris tindran més control sobre el que veuen en línia. Comptaran amb una millor informació sobre per què se’ls hi recomana un contingut específic i podran denegar o retirar el seu consentiment amb finalitats de publicitat personalitzada. Es prohibeix la publicitat dirigida a menors i la publicitat específica segons dades confidencials (per exemple basada en orientació sexual, religió o etnia).

La llei inclou normes per assegurar que els producte que es venen en línia són segurs i segueixen els estàndards més elevats.