Consum responsable d’aigua en situació de sequera

Jun 1, 2023Actualitat, Blog

Catalunya està vivint una sequera excepcional des del 2020 i això ha provocat que el Govern hagi ampliat la declaració d’excepcionalitat en set nou àmbits. L’estat d’excepcionalitat s’activa quan els embassaments estan entre el 25 i el 16% de la seva capacitat. D’aquesta manera, queden afectats per l’excepcionalitat 594 municipis de 25 comarques i uns 6,5 milions de persones. Actualment els embassaments catalans estan al 26% de la seva capacitat, mentre que fa un any estaven casi al 60%.

Et facilitem un seguit de consells que ha elaborat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que poden ajudar a estalviar i, sobretot, a evitar el malbaratament de l’aigua en els diferents usos que en fem.

Només obrir l’aixeta quan cal: Una aixeta oberta gasta 10 litres cada minut. Podem estalviar molta aigua si la tanquem mentre ens rentem les dents o mentre ens ensabonem les mans.

A més, es pot instal·lar un reductor de cabal que pot fer reduir el consum d’aigua a la meitat. Són barats i senzills d’instal·lar, s’enrosquen directament a l’aixeta i poden arribar a reduir el consum en un 50%.

Dutxa en lloc de bany: Fer-se una dutxa és fins a sis vegades més eficient que la banyera, una banyera plena gasta uns 300 litres, en canvi quan ens dutxem gastem uns 50 litres. De la mateixa manera que amb les aixetes del lavabo o de la cuina, a la dutxa també s’hi poden instal·lar reductors de cabal per disminuir el consum.

Al vàter, usar la descàrrega adequada: Quan el vàter tingui doble botó, si optem pel de descàrrega mínima sempre que es pugui, estalviarem uns 3 litres cada vegada que tirem la cadena. A banda, si no fem servir el vàter com una paperera, s’estalvien força litres d’aigua i també els maldecaps que pot suposar un embús a la canonada.

Rentadores i rentaplats eficients: Escollir electrodomèstics de baix consum també serveix per estalviar aigua. Una rentadora o un rentaplats eficients, i amb càrrega completa, poden reduir el consum d’aigua a una quarta part.

Reaprofitar l’aigua amb què cuinem: Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua la podem fer servir per regar les plantes.

Tan senzill com abocar l’aigua que fem servir en un recipient i un cop tingui temperatura ambient, ja podem regar les plantes.

A casa, regar en el moment adequat i un sol cop: A l’estiu, el millor moment per regar és al capvespre, per evitar l’evaporació, mentre que a l’hivern el millor moment és a primera hora del matí per evitar que l’aigua es geli. En tots dos casos, a banda d’optimitzar el consum d’aigua, la planta no pateix.

Sempre és preferible un sol reg abundant més que no pas regar molt sovint amb poca quantitat d’aigua. A més, fer servir recursos com escorça, grava o terra volcànica a dins del test permet retenir amb més eficiència la humitat.

Al jardí i l’hort, la millor eficiència s’obté amb un sistema de reg gota a gota programable.

A més, evitar la gespa i apostar per plantes pròpies del clima mediterrani és una bona mesura d’estalvi perquè no requereix un reg tan intens i continu pel seu manteniment.

Neteja de vehicles sense mànega: La millor opció per netejar el vehicle és el túnel de rentat. En aquest tipus d’instal·lacions disposen de sistemes de reaprofitament de l’aigua emprada. Si fem servir la mànega necessitarem més de 300 litres d’aigua per tenir el cotxe net.

Piscina plena els 365 dies de l’any: Si es té piscina, convé fer-ne el manteniment tot l’any per no haver de reomplir-la cada estiu. Cobrir-la, a més, ens permet reduir l’evaporació fins a un 70% i, a més, evita les gelades en els mesos d’hivern.