Només a Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any segons dades de l’Agència Catalana de Residus. Amb tot aquest menjar que es llença literalment a les escombraries es podrien alimentar 500.000 persones durant un any.
És per això que des de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya volem compartir aquests 10 consells pràctics que podràs aplicar al teu dia a dia i que t’ajudaran a reduir el malbaratament d’aliments de forma senzilla i amb tota la família.
- Fes una llista de la compra, i fes-li cas! Això t’evitarà comprar coses que no necessites i evitar tenir comportaments compulsius a l’hora de comprar. Si tens canalla a casa, fes-los partícips de la realització de la llista, això evitarà que et demanin coses que no preveies comprar al supermercat.
- Organitza rebost i nevera. Posa els productes segons la data de caducitat o consum preferent, posant els que caduquen més aviat al davant, així no t’oblidaràs que els tens i els podràs consumir abans que es facin malbé.
- Tingues en compte la data de consum preferent i de caducitat. Has de consumir els productes amb data de caducitat abans que arribi aquesta, és molt important tenir-la en compte a l’hora de comprar un producte. Amb els productes amb data de consum preferent n’has de comprovar abans l’estat, si han estat conservats en condicions adequades el més probable és que els puguis consumir encara que aquest hagi sobrepassat la data.
- Vés a comprar sense gana ni set. D’aquesta manera faràs la compra de manera relaxada i utilitzant el cap i no amb l’estómac. Desconfia de les ofertes, si després els has d’acabar llençant segur que no et surt a compte.
- Planifica els àpats. D’aquesta manera podràs fer ser una llista de la compra molt més acurada i consumir els productes segons la seva data de caducitat o consum preferent.
- Tens congelador, aprofita’l! Pots congelar aliments cuinats i també altres aliments abans de cuinar-los com carn, peix o fins i tot fruita pelada i tallada. Tingues en compte però, que un cop descongelat l’aliment s’ha de consumir ràpidament.
- Tingues carmanyoles preparades! El que sobra d’un dinar pot ser un bon sopar o el dinar d’un altre dia a la feina.
- Quan mengis una peça de fruita, escull la més madura. Segur que estarà més bona i a més evitaràs que se’t faci malbé.
- Separa els plàtans de la resta de fruita o vegetals. Tingues en compte que aquests desprenen etilè, una fitohormona en forma de gas que evoca l’altra fruita a la ràpida maduració. Si hi ha taronges o llimones a prop de plàtans madurs, aquestes es floriran en qüestió d’hores o pocs dies.
- Fes compostatge o si nó assegura’t de separar la matèria orgànica (contenidor marró) del rebuig (contenidor gris).
Des de l’OCUC estem absolutament compromesos amb reduir el malbaratament alimentari i amb totes les formes de consum responsable, com per exemple la reducció dels residus que generem, com t’explicavem ara fa unes setmanes.